Crni tartuf/Tuber Melanosporum

crni tartuf perigordSta je u stvari poznato pod imenom “tartuf”?

To je plod vockastog tijela koji raste pod zemljom, iz porodice Tuber, tijesno povezan sa korjenjem drveca.Medju svim drugim vrstama tartufa, crni tartuf (Tuber Melanosporum Vitt.) zimski tartuf ili Black Perigord Tartuf je jedan od najcjenjenijih komercijalno a i kulinarski.

Danas je uzgajanje crnog tartufa potpuno zabranjeno ne nekimm odredjenim lokacijama,sto za kosekvencu ima porast vrlo specificnog stanja  u kojem urod opada a zetva nije isplativa.

Zahvaljujuci brojnim istrazivanjima i eksperimentiranjima, mnogi pokusaji uzgajanja tartufa sa mycorrhizae Tuber melanosporum, zavrseni su uspjesno cemu se apsolutno moze zahvaliti da od 80’ godina  postoji bogato i dobro organizirano trziste crnog tartufa u Spaniji.

crni tartuf perigord

Glavna trznica nalazi se u mjestima  Sarrión (Teruel), Graus (Huesca) and Morella (Castellón), Soria

Ali  i u nekim drugim spanskim gradovima.

Dakle, pored vjestacki uzgojenog Crnog tartufa na trzistu se mogu naci i prirodni tartufi nadjeni u prirodi, sto i cini njegovu cijenu vecom.

Tartfi su najbolji kulinarski delicates porijeklom iz carstva podzemnih gljiva.Titulu mu donosi nepojmljiv i rijedak miomiris, a  jela kojim je dodat pretvara u neponovljivu i slastnu kulinarskku caroliju.Trenutno se uspjesno uzgaja na plantazzama u Evropi, i to u slijedecim varijacijama: Crni/black (Tuber melanosporum), Bijeli (Tuber magnatum), Bianchetti (Tuber albidum) i Ljetni/Summer tartuf (Tuber aestivum).

crni tartuf 5 Tartufi, ne lice na druge gljive, ne trebaju se kuhati, vec tanko nastrugati u maslinovo ulje ili na tjesteninu, rizu i drugu vrstu hrane.Cijeli tartuf je upotrebljiv i vrlo malo ga se baci.

__________________________________________________________________________________________________________

Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna mesnata tela, obično nepravilno okruglog oblika. Na površini tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa.
Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem. Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od 30 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se od 30 do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum.
Prvi su Francuzi počeli sa uzgajanjem tartufa i danas su, zajedno s Italijanima njihovi najveći uzgajivači, ali i najverniji konzumenti.

Gornji dio teksta uzet je sa : http://www.it4um.com/forum/viewtopic.php?f=122&t=3473&start=0&st=0&sk=t&sd=a&sid=28550dbb7371630f66d3fd660481c07a

http://www.greenlaboratories.net/tartufi-najtrazeniji-prehrambeni-artikal-na-svetu.html

 

Jedna misao o “Crni tartuf/Tuber Melanosporum

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.