Olimpijada za mlade

Izvor:smucka.com               napisao:Domen Retelj

U borbi za organizaciju prvih zimskih olimpijskih igara za mlade ostala su jos cetri grada kandidata:Harbin, Innsbruck, Kuopio i Lillehammer.

Tako je u Pekingu glasanjem odllucila grupa strucnjaka Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK).Ideja o organizovanju zimskih olimpijskih igara za mlade starosti od 14 do 18 godina rodjena je prosle godine na zasjedanju u Gvatemali.Domacin ljetnih olimpijskih igara za mlade je vec poznat, to je Singapur, medjutim, ko ce to biti za prve zimske igre mladih 2012., bice  poznato u decembru ove godine.

Medju kandidatima su tri eropska zimska centra i Harbin, mjesto na krajnjem sjeveroistoku Kine, koja nema tradiciju organizovanja takmicenja visokog nivoa.

Olimpijske igre za mlade, kako ljetne tako i zimske, ce se odrzavati svake cetri godine.Na prvim zimskim igrama za mlade ce se odrzavati takmicenja u svim disciplinama, koje ce se ovve godine odrzati i na ZOI u Vankuveru, samo sto ce broj ucesnika biti vise ogranicen nego na klasicnim igrama.U MOKK-u ocekuju d ace na prvim zimskim olimpijskim igrama za mlade ucestvovati oko 1000 takmicara i takmicarki.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.