Gljive neobicnog imena 15.: Vilin prsten/Fairy Ring (Marasmius oreades)

Autor: Martin Osis

Habitat: Na travnjacima

Kapa: U obliku je zvona dok je mlada, kako stari tako se izravna se u tanjuric uvijek sa ispupcenjem na vrhu.Boje slonove kosti a kasnije svijetlo braon nakon sto pokisne.

Drska: Drska je tvrda I malo tamnija od kape.

Listici: Boja listica je slicna boji kape.Listici su siroko razmaknuti sa  umetnutim kracim listicima izmedju.Listici jedva da doticu drsku.

Spore: Bijele ili veoma svijetlo krem.

Nakon nekoliko kisnih dana travnjaci naprostoo budu okuoiranii malim  gljivama razlicitih oblika I boja, pojedinacno ili u grupama.Nicu u travi ili na ostatcima istrulog drveca.Kada se dogodi da su svi uslovi dobri (vlaga, sunce, toplota) gljive niknu “kao poslije kise”.Gljive se sastoje najvise od vode koja potice spore da produzavaju svoj zivotni ciklus.

Susene kape “vilinog prstena” (Wikipedia)

Gljive su izvanredni preradjivaci I igraju veoma vaznu ulogu u vracanju hranjivih materija u tlo potrebnih svim tipovima zivota, biljkama I zivotinjama.Drugacije su od biljki jer ne proizvode klorofil, ali se oslanjaju na njih kako bi crpile njihovu energiju.

U ovom procesu gljive izlucuju enzime, pomazu procese trulenja drveta, lome ga I obaraju  na tlo, koje tako postaje plodnije I obezbjedjuje hranjive materije za oba oblika zivota, biljke I zivotinje.

Jedna od najprepoznatljivih  gljiva ovog tipa je “fairy ring mushroom”/ gljiva vilinog prstena.Mora se podvuci da mnogo razlicitih vrsta gljiva raste u prstenovima I da mnoge od njih rastu u prstenovima upravo na travnjaku ispred vase kuce I recikliraju ono sto je ostalo od uvenule trave.

Ti gljivasti organizmi rastu u zemlji kao masa tanke koncaste strukture, koju nazivamo MICELIJUM.

Naucnici su utvrdili das u miceliji nekih gljiva stari  I do 800 godina.

Stari ljudi su vjerovali  da tokom noci male vile izlaze iz zemlje I plesu  okolo u krug.Kada se umore I odluce da se odmaraju one sjedaju dole na gljive.U dubokoj sumi, rastu  prstenovi sa vecim I raznovrsnim gljivama,  kako bi omogucili velikim vilama da se odmaraju, a one onda postaju I hrabrije I ne plase se zivota u sumi.

Kada neko ocijeni da  su gljive u “vilinom prstenu” jestive, najbolji nacin da se to provjeri je da ih  POJEDETE. Ali budite sigurni da je to upravo prava “feriry ring mashroom”/prava gljiva iz vilinog prstena (pogledajte osnovne crte o osobinama gljive iz vilinog prstena- Marasmius oreades.

Gljive koje berete  da biste ih iznijeli na sto moraju uvijek biti u potpunosti identifikovane I, kada ih jedete po prvi put, nastojte da to bude manja kolicina, jer uvijek postoji mogucnost pojave neke snazne alergicne reakcije.

Ako pazljivo posmatrate vilin prsten uocit cete da je trava sa vanjske strane prstena zelenija I da brze raste.To je iskljucivo rezultat hranjivih materija koje proizvode gljive u “vilinom prstenu”.Pojava uvele trave u samom centru “vilinog prstena” je proizvod rada korijena ili micelija glljive koji je malo mastan I raste toliko gusto tako da onemogucava da voda dopre do trave I nakvasi je.

Zaljevanje micelija sapunastom vodom pomaze da se prekine masni, odnosno uljasti micellijum Ovo je moguce bolje izvesti kada je “vilin” prsten jos mlad pa dozvoli oboma, gljivama I travi da napreduju.

Sa odgovarajucim djubrenjem  ce se postici da ostatak trave izgleda zeleniji na ivicama prstena, cineci prsten tesko primjetljivim.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.