Gljive: Amanita muscaria – Muhara – Carobna gljiva iz slikovnica, djecije maste I bajki o dobrim princezama i zlim vjesticama

Amanita amuscaria/Muhara/Rdeca musnica

Ljubitelji vrganja I drugih  gljiva iz porodice Boletusa, dosli su do zakljucka da Muhara voli iste zivotne uslove kao I njihove omiljene gljive.To I jeste razlog da, kada trazite delikasne bolete, pocinjete prvo traziti mjesta na kojim rastu muhare, koje je, izmedju ostalog, lako I zapaziti radi ljihove jarko crvene boje.

Amanita muscaria/Muhara se pojavljuje u nekoliko razlicitih formi.Varijanta sa vjencicem je visocija I ima narandjastu kapu bez bijelih bubulljica.Ona preferira cetinarske sume.

Varijanta Formosa ima kapu cija boja varira od zute do svijetlo narandjaste, ali bradavice na kapi, prsten I stabljika su kao  limun zuti.

Ova forma Muhare se najcesce moze naci u Sjevernoj Americi.Sve varijante Muhare su otrovne!

TROVANJE

Simptomi trovanja javvljaju se u period od petnaest minuta do jednog sata nakon konzumiranja, u formi bolova u stomaku I halucinacija koje mogu uzrokovati veselje ili ekstremnu depresiju.

Laponci u Sibiru imaju dugu tradiciju koristenja halucinogenih svojstava gljiva u svojim vjerskim obredima.Tada se pokazalo da se najvise otrovne supstance sadrzano u kozici kape.To I objasnjava zasto se u nekim podrucjima  ova gljiva prvo oguli a potom pripremi za jelo.

U Srednjem vijeku su ovu gljivu koristili za ubijanje muha u domacinstvima. Nekoliko komadica mesa kape bi potopili u zasecereno mlijeko, da bi privuklo muhe koje bi potom uginule.Otuda je uobicajeno da ovu gljivu zovu muhara.

OPIS:

Kapa 10-25 cm, precnik 8-20 cm.

Kapa, dok je u formi lopte,  pokrivena je bijelom membranom, potom se potpuno izravna pokrivena svijetlo crvenom kozicom istackanom bijelim ili zutim bradavicama  koje kod mladjih gljiva pokrivaju veci dio povrsine kape. Kako gljiva stari tako se broj bijelih bradavica smanjuje I mogu se lakse otresti sa kape. Kod starih gljiva bijele bradavice nestanu u potpunosti a boja koze kape postane svijetlo narandjasta.Rese ispod kape su zgusnute, slobodne I siroke. Bijele ili krem.

Korjen-stabljika je bijel, paperjast, cvrst a potom supalj, sa velikim , objesenim I krhkim prstenom, koji promijeni boju u lagano zutu I ciji debeli rub moze biti izreckan u obliku vrha kule na tvrdjavi.Bulba na vrhu ima dvije ili tri kao pamucne pahuljice koje lako odpadnu ili lice na dva bradavicasta grebena.

Bijelo meso je zuto ispod kozice kape, ugodnog je mirisa I blagog okusa.

HABITAT/Staniste: Raste u grupama a cesto I u krugovima, u bjelogoricnoj a I crnogoricnoj sumi, pretezno ispod breza I smreka, cesto se moze naci na rubovima sume, na kiselom ili silikatnom zemljistu.Krajem ljeta I tokom jeseni. Udomacena je svugdje, posebno u planinama a raste u mnogim  razlicitim klimatskim podnebljima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.