Hokej/Hockey 1.

Rijec hockey dolazi od francuske rijeci “hocquet” a znaci stap.Englezi (doseljenici) su u Kanadi koristili stap da ubrzaju klizanje snijezne grude preko leda zaledjenih jezera, vec u 1600.tim ili 1700.tim a  studenti na McGill Univerzitetu u Montrealu organizovali su 1879.godine  takmicenje I razvili prva pravila za igru Hokeja.

Takmicenja u Hokeju za Muskarce sui mala  svoj debi na Ljetnim Olimpijskim Igrama 1920.godine u Antwerpenu a potom je Hokej prebacen u Program Prvih Zimskih Olimpijskih Igara 1924.godine u Chamonix-u, Francuska.

Zenski je Hokej po prvi put imao nastup u Naganu, Japan, na Zimskim Olimpijskim Igrama 1998.godine.
Kako se sve to sve odvija…

Na Zimskim Olimpijskim Igrama, osam zenskih  I 12 muskih timova sse takmice po sistemu nazvanom round-robin turnira.Dva najbolja tima iz svake runde takmicenja, plasiraju se za finale.

Svaki tim moze u isto vrijeme da ima sest igraca u igri na ledu.Oba tima nastoje u gol protivnika (slicno kao u nogometu)ubaciti “pak”, mali disk napravljen od tvrde gume.

Utakmica u hokeju se sastoji od tri dijela od kojih je svaki dug 20 minuta., sa 15 minuta odmora poslije prvog I drugog dijela.Ako se utakmica u kojoj se odlucije pobjednik, odnosno dobitnici zlatnih, srebrenih I bronzanih medalja zavrsi nerijeseno-bez pobjednika, igra se jedan produzetak u trajanju od 20 minuta.Ako pobjednik ni tada nije poznat, izvode se sloodni udarci na gol protivnika.

Olimpijski turnir u hokeju na ZOI 2010. U Vankuveru, odigran je na igralistu cetri metra uzem nego sto su igralista za nacionalne hokejaske lige u svijetu.
Olimpijski Program takmicenja

Trunir za Muskarce

Turnir za zene

Sportska terminologija

Assist / asistirati / pomoci

Posljednja dva igraca koja se dodaju I drze pak u posjedu sve dok ga jedan od njih ne ubaci u protivnicki gol, nazivaju se zasluznim za postizanje tog gola.

Blue-line(s)/plave linije

Dva foota (oko 62 cm) siroke plave linije razdvajaju zone igralista.Zona od centralne plave linije pa do ograde iza gola je “zona odbrane” za tim koji brani taj gol, I “ofanzivna zona” za tim koji nastoji da postigne gol.Plavom linijom se takodjer odreduje kada je I igri doslo do ofsajd (offside).
Boards/ plasticne  ograde

Debele plasticne ograde I staklo iznad njih, kojim je okruzeno igraliste koje stiti publiku od eventualnog udarca paka ili igraca koji ispadne iz igralista.
Boarding/udar igraca u ogradu igralista

Sudija dosudjuje kaznu onda kada igrac bude udarcem tijela drugog igraca, svom silinom (bodychecked) pribijen uz ogradu igralista.Ovakav prekrsaj moze rezultirati iskljucenjem igraca iz igre na dvije, cetri ili pet minuta iskljucenja, ovisno o snazi udarca.

Bodycheck/udarac tijelom

Nacin da se iz igre izbaci ili da se oduzme pak protivnickom igracu.Ovakva bodychek taktika je dopustena samo ako je taj igrac u posjedu paka ili je bio zadnji koji ga je dotakao..Igrac koji izvrsi bodychek, bodycheker, to moze uraditi koristeci samo kuk ili rame, a udarac moze izvesti samo u podrucju iznad koljena protivnickog igraca  I ispod njegovog vrata.
Breakaway / presretanje/odcjepljenje

Prilika za postizanje gola, kada se ispred gola, jedan protiv drugog nadju protivnicki igrac sa pakom I golman suprotnog tima

Butterfly Position/pozicija leptira

Koristi se za “pokrivanje” sto vece zone na ledenoj povrsini.Ovu poziciju tijelom izvodi golman ispred gola, padajuci na koljena I usmjeravajuci podkoljenice I pete svojih nogu prema van, praveci nogama oblik slova “V” ciji krakovi su usmjereni na stative gola.
Centre/Centar

Igrac odgovoran za vodjenje linije odbrane a I izvodjenje faceoffs. Faceoffs  su situacije na pocetku svakog od tri dijela igre  hokeja, kada se ekipe nadju na centru igralista, jedna naspram druge a centri obje ekipe nastoje svojim stapovima da se domognu paka koji sudija ubaci izmedju njih.

Charging/Punjenje

Prekrsaj kojeg je dosudio sudija igracu koji  se priprema da namjerno izvede “bodycheck protivnickom igracu.

Changing on the Fly/ Leteca izmjena

Izmjena igraca bez prekidanja igre.

Clearing the Puck/Ocistiti – odbaciti pak

Odbaciti pak iz svoje zone odbrane.

Crease/nabor

Polukrug precnika od 6 foot-a ispred gola.Golmanu ae mora dozvoliti da odigra svoju ulogu I spasi svoj gol.U tom polukrugu ne smije biti niko osim golmana.
Cross-Checking

Prekrsaj koji presudi sudija u slucaju ako jedan igrac udari protivnickog igraca stapom u ispruzenim rukama.

Defensemen/odbrambeni igraci

Dva igraca u timu ciji primarni posao je odbrana vlastitog gola.Takodje ih zovu linija odbrane (defenzivna) ili odbrambeni par (defenzivni par.)

Elbowing/Laktanje

Vrsta prekrsaja kojeg sudija presudi kada jedan igrac udari protivnickog igraca rukama ili laktovima, umjesto tijelom.

Faceoff/suceljavanje

Na pocetku svakog perioda igre I poslije svakog prekida igre, igra se nastavlja kada sudija spusti pak izmedju stapova dva igraca iz razlicitih timova, koji stoje u jednom od pet faceoff krugova ili cetri mjesta sa plavim linijama.Dok se sve to desavva ostatak igraca se raasporedi oko faceoff para.
Forechecking/ceoni sudar

Zahvat ponovnog preuzimanja u posjed paka, forechecking podrazumjeva agresivan kontakt sa protivnickim igracem u trenutku kada on imakontrolu nad pakom u neutralnoj ili odbrambenoj zoni.

Forward

Igrac koji vodi odbranu, nastoji da zauzme ofanzivnu zonu I da gol, ili da prodje pored krilnog igraca ili centra protivnicke ekipe.

Hat Trick/tri gola jednog igraca

Tri gola jednog igraca u jednoj utakmici.Najidealniji hat trick je kada igrac postigne tri gola zaredom a bez asistencije drugih igraca.

High Sticking/previsoko podignuti stapovi

Sudija ce dosuditi prekrsaj kada igrac koristi svoj stap tako da udara protivnickog igraca iznad pojasa.

Holding/zadrzavanje

Sudija dosudjuje prekrsaj uvijek kada igrac koristi svoje ruke da bi uhvatio I zadrzao protivnickog igraca ili njegov stap.

Hooking/kacenje

Sudija presudjuje prekrsaj kada igrac koristi ostricu svoje klizaljke ili drzak svog stapa kako bi sprijecio napredovanje protivnickog igraca.

Icing/zaledjivanje

To je akt  namjernog sutiranja paka u najudaljeniji dio ledenog igralista.Pak mora biti osutiran iz kraja odbrambenog prostora centra leda I preko linije gola prije nego sto protivniclki igrac realno gledano, moze da ga uhvati.

Ice Resurfacing Machine/masina za glacanje ledene povrsine

To je masina koja cisti I glaca povrsinu ledenog igralista prije I nakon svake utakmice, kao I u pauzama izmedju dijelova utakmice.Takodjer kada sudija presudi prekrsaj kada igrac omete protivnickog igraca onda kada on nema u posjedu pak.

Neutral Zone/neutralna zona

Zona na ledenoj povrsini izmedju dvije plave linije.

Offside/ofsajd

Pravila ne dozvoljavaju da napadacki igrac udje u zonu napada prije nego sto u nju udje pak.Ako on to ucini, sudija ce dosuditi ofsajd.Pozicija igracevih klizaljki odreduje da li je on u ofssajdu.Ako je prekrsaj presudjen, na tom mjestu se potom odigrava  faceoff.

Penalty/penali
Penali su kazne za ucinjene povrede pravila.

Penalty Box/prostor za kaznjene

Zona u kojoj igrac sjedi tokom vremenske kazne.

Penalty Killer

Igrac koji smanjuje priliku protivnickoj ekipi da postigne gol, dok je on u igri.

Penalty Shot/izvodjenje penala

Udarac koji sudija dosudjuje za ekipu koja je nedozvoljenim djelovanjem protivnickog igraca ometena u postizanju gola.Penal izvodi jedan igrac na gol koji brani protivnicki golman.

Periods/dijelovi igre
Tri djela od po 20 minuta sacinjavaju hokej utakmicu.Periodi su odvojeni pauzom od 15 minuta.

Poke Check

Potez u kojem odbrambenni igrac koristi ostrice svojih klizaljki ili svoj stap, kako bi odbacio pak daleko od dohvata protivnickog igraca.

Power Play

Stanje u kojem jedan tim ima vise igraca od drugog tima radi penala koji je dosudio sudija.

Puck/pak
Okrugao komad vulkanizirane gume-precnika od tri inca a debeo jedan inc.Pak se prije utakmice zamrzne kako bi se njegovo odskakanje.

Pulling the Goalie/povlacenje golmana
U zadnjoj prilici da postigne gol (obicno pred sam kraj igre), tim koji vodi jednim ili sa dva gola prednosti, moze povuci svog golmana iz igre I umjesto njega postaviti jednog igraca vise.Dakle, igrati bez golmana ali sa igracem vise.

Red line/crvena linija
Centralna linija koja dijeli igraliste na dvije polovine.

Short-Handed
Kada tim ima igraca manje jer je na odsluzenju vremenske kazne.

Slapshot
Udarac paka koji tada putuje brzinom vecom od 160 km/s, je najbrzi udarac u hokeju.Igrac povuce unazadi iznad struka, prije nego sto udari pak snaznim, brzim zarezanim udarcem.

Slashing/kasapljenje

Prekrsaj koji sudija dosudjuje kada igrac zavrti stap iznad glave u namjeri da udari protivnickog igraca,Takvo sta nije potrebno za uspostavljanje kontakta izmedju dva igraca.Ovakav,pokret stapom kao je vec penal.

Spearing/probadanje
Prekrsaj koji sudija dosudjuje kada igrac udari protivnickog igraca vrhom ostrice stapa.

.Tripping/

Prekrsaj koji sudija dosudi kada igrac koristi ruku, stopalo, nogu ili stap, da bi oborio protivnickog igraca.

Winger/igrac na krilnoj poziciji
Isturena pozicija igraca cija primarna zona igre je duz bocnih linija igralista.

Wrist Shot/sut iz zgloba
Visoko precizan udarac na gol koji ukljucije brz okret ili ispucavanje paka brzim pokretom iz zgloba u pravcu koji igraz zeli.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.