Medjunarodna Skijaska Federacija (FIS) je izdala novu listu standarda za opremu za alpsko skijanje

Izvor:fis-ski

Tokom zadnjih pet skijaskih sezona FIS je poduzimala mnoge aktivnosti u nastojanjima da nadje nacin za smanjene rizika od povreda I podigne bezbjednist takmicara.U svemu su se posebno angazovali FIS Komitet za Alpsko skijanje I Radna grupa za opremu u alpskom skijanju.

FIS Injury Surveillance Sistem (Sistem za pracenje povreda )  je osnovan 2005.godine u saradnji sa Oslo Trauma Istrazivackim centrom I kao dio projekta Univerziteta iz Salzburga I institucijama iz Lozane I Davosa, svoj rad je fokusirao na tri glavna faktora rizika  skijaskih povreda u alpskom skijanju: priprema staza/brzina, snijezni uslovi I oprema (kombinacija skije, vezovi, cipele I plate-plocice isspod cipela.

Projekat opreme ukljucuje razvoj prototipova  u saradnji sa proizvodjacima ski opreme.Prosle godine su FIS, ski industrija i Univerzitet iz Salzburga definisali specifikaciju uslova koje oprema mora da ispunjava u smislu  odgovarajuceg radiusa, duzine, visine polozaja skijasa I debljine plocica ispod cipela a sve sa glavnim ciljem postizanja sto veceg stepena bezbjednosti.

Izradjen je odredjen broj prototipova skija za alpsko skijanje, spust I veleslalom,  koje su krajem prosle sezone testirali skijasi Svijetskog Kupa koji su prestali sa aktivnim nastupima

U skladu sa rezultatima  testiranja prototipova, sacinjeni su I novi standardi koji ce se primjenjivati na takmicenjima Sjeverne zemljine hemisfere u sezoni 2011./12.godine, I to u disciplinama Spust, Veleslalom I Super G (visina stajanja skijasa  za Muskarce I Zene).

Nakon sto nova pravila budu I zvanicno usvojena primijenit ce se na trkama Svijetskog I Evropskog Kupa, trke Kontinental Kupa I FIS trke.

Muskarcima ce biti dozvoljeno da koriste skije za zene dok ce za zene vaziti tolerancija od 5 cm u duzini skija.

As far as the timing of the implementation of the new regulations is concerned, these specifications will apply at World Cup and European Cup level. For other Continental Cups and FIS level races, an implementation tolerance will apply in 2012/2013: The men will be allowed to use the ladies’ skis whilst the ladies will have a tolerance of -5cm in their ski length.

Za detalje oko novih parametara click here.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.