Tehnologija izrade sportskih rekvizita od materijala NASE

Nova generacija  skija bi trebala imati vise zajednickog sa skoro lansiranim na probni let svemirskim brodom Genesis, nego sa svojim drvenim predhodnicima.

Izumitelji revolucionarne legure  pod nazivom Liquidmetal, su se udruzili sa proizvodjacem sportske opreme Head, kako bi razvili cijelu seriju sportskih rekvizita u kojoj ce biti I tenis reketi.

Grupa istrazivaca na Kalifornijskom Institutu  za Trhnologiju je odkrila Liquidmetal, koji ima drugaciju strukturu atoma od svih drugih metala I cija temparaturna tacka na kojoj postaje tecan , je kao kod plastike tokom procesa proizvodnje.Njegova svojstva dozvoljavaju mnogo sofisticiranije dizajne, koji pomazu da se cijena proizvodnje maksimalno smanji.

Kada se nesto od nje proizvede, ova legura postaje potpuno odporna na rdju, vise od dvostruko je jaca od titanium a cetri puta elasticnija od njega.

Elasticnost upravo cini Liquidmetal idealnim za pravljenje sportskih rekvizita, a uz to kod udaraca I potresa zadrzava svoju formu.

 

Golf entuzijasti ce se veoma lako zbliziti sa ovom novom legurom  jer je  u ovom sportu vec lansirana I u upotrebi Liquidmetal Tehnologija kojom su proizvedeni golf stapovi koji loptu odbijaju na vece udaljenosti od klasicnih stapova.

Head  je na isti nacin vec pravio  svoje proizvode   mijesajuci titanium I karbonska vlakna  I od dobijene mase pravio tenis rekete, lakes a cvrsce.

Na nesrecu, sportski skijaski I tenis rekviziti  od ovog novog materijala  nece biti u upotrebi  vec ove sezone jer im predhodi jos dvogodisnje  testiranje.

U medjuvremenu  je NASA vec testirala svoj metal ugradjujuci ga u Genesis koji je lansiran 202 godine sa zadatkom da osmatra promjene na suncu .Kolektor suncevog vjetra je napravljen od sest panela Liquidmetal legure.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.