Gljive : Posjetite Muzej gljiva u Zagrebu

Izvor: http://www.hrt. tv

muzej_gljiva3220513_91f74684c6Sve su gljive jestive ali neke samo jednom, izreka je koju svi dobro znamo. Kako se ne bismo doveli u situaciju da nam gljiva naškodi treba se educirati. Pravo mjesto za to je prvi muzej gljiva na ovom području, smješten u samom srcu Zagreba.

http://www.hrt.hr/index.php?id=zabava-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=211284&cHash=5ff2ffa8d4

Bile male, velike, šarene gljive rijetko koga ne intrigiraju. Za one koji ih ne poznaju predstavljaju potencijalnu opasnost, no sve je više ljubitelja ove gastronomske delicije. Buđenjem prirode više se odlazi u šume, a gljivarenje je mnogima omiljen hobi. No, iz šume, kažu propisi, ne smije se izaći s više od 2 kilograma ovog ukusnog ploda. Kazne su i do 30 tisuća kuna. To vrlo dobro znaju oni pravi gljivari, okupljeni u brojna gljivarska društva. U onom najstarijem, Društvu Kamilo Blagaić iz Zagreba gljivarenje zovu stilom života.

Prije 43 godine gljivarenjem se zarazio i naš najveći stručnjak za gljive Romano Božac. Dugo je razmišljao o otvaranju Muzeja gljiva. Nedavno mu se želja i ostvarila. Trg bana Jelačića 3 adresa je koja će se ubuduće naći u svakom turističkom vodiču Zagreba.

Za javnost muzej se otvara prvog srpnja, no već sada se tamo ima što vidjeti. 60-ak vrsta gljiva koje se nalaze u vitrinama, razne fotografije, a u planu su i radionice, seminari, predavanja. Tako nešto u ovom dijelu Europe ne postoji.

Zahvaljujući liofilizatoru, aparatu uz pomoć kojega gljive izgledaju kao netom ubrane, u vitrini mogu biti zauvijek. No, da bi se do toga došlo najprije gljivu treba zamrznuti i staviti u uređaj.

Iz dana u dan u muzej stižu nove gljive. Sada su tamo one proljetne.

Procjenjuje se da ih je u svijetu između 70 i 100 tisuća vrsta, a njihovih zaljubljenika samo u našoj zemlji oko pola milijuna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.