Olimpijska baklja prosetala svemirom

Izvor: b92

olimpijska bakljaDva ruska kosmonauta su danas ponela olimpijsku baklju na istorijsku “šetnju svemirom”, kao uvod u Zimske olimpijske igre koje će biti održane sledeće godine u Sočiju.

Foto: Beta/AP/NASA
Foto: Beta/AP/NASA

Kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski su na trenutak mahali neupaljenom olimpijskom bakljom kroz otvoreni prozor Međunarodne svemirske stanice, a na forografijama je zabeležen trenutak kada Kotov kroz prozor maše bakljom 420 kilometara iznad Zemlje.

Tročlana posada koju sačinjavaju Rus Mihail Tjurin, Amerikanac Rik Mastaćo i Japanac Koići Vakata je baklju ponela sa sobom raketom Sojuz u četvrtak sa kosmodoroma Bajkonur iz Kazahstana.

Na Međunarodnj svemirskoj stanici simbol Olimpijade ova trojka je predala Kotovu i Rjazanskom, a trenutak mahanja bakljom kroz prozor njih dvojica su zabeležili kamerama koje su se nalazile na njihovim kacigama.

Baklja je iz sugurnosnih razloga bila zavezana za njihova svemirska odela tokom rutinskog posla na održavanju postrojenja stanice koje je trajalo oko 2 sata.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Ovaj događaj se, kako poše BBC, smatra kao pokušaj da se Rusija pokaže kao jaka moderna država i na neki način “rebrendira” njen izgled u svetu.

“Naša namera je da ovaj događaj napravimo što spektakularnijim, želimo da pokažemo našu Olimpijsku baklju u svemiru, tako da to bude jedan lep događaj. Milioni ljudi će to videti na televiziji, kao i uslove u kojim radimo i živimo na Semirskoj stanici” rekao je Kotov pre nego što je baklja “prošetala” svemirom .

Olimpijska baklja je već 2 puta do sada nošena u svemir – 1996. godine i 2000. godine, ali nikada nije napuštala svemirski brod. Zbog mera predostrožnosti na Svemirskoj stanici ne sme biti zapaljena jer prilikom sagorevanja troši neophodan kiseonik potreban posadi.

Put u svemir sa bakljom je priprema za prve Olimpijske igre koje se u Rusiji održavaju od raspada Sovjetskog saveza, a baklja će nakon svog boravka u svemiru biti vraćena na Zemlju i zapaljena na Olimpijskom stadionu u februaru sledeće godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.