FIS testira novu alpsku smucarsku cisciplinu Sprint Sl i VSL

Izvor: fis-ski

SprintTokom FIS Kongresa odrzanog u Barceloni (SPA) u junu 2014. Komitet za Alpske discipline je predstavio novu smucarsku disciplinu – Sprint trku – koja ce biti testirana tokom ove sezone u Evropa Alpskom Kupu.(borba protiv monotonije)

(Podsjeca me na slican koncept koji je svojevremeno napravio Tone Vogrinc (SLO) nenadmasni trener A skijaske reprezentacije Jugoslavije) VS*

Nova disciplina se sastoji od kvalifikacione trke u Slalomu I Veleslalomu na skracenoj stazi, od koje ce 30 najbolje plasiranih takmicara da nastupi u polufinalu, I finalne trke za 15 najboljih takmicara koji nemaju veci zaostatak u vremenu od 30 sekundi u Slalomu I 50 sekundi u VSL.

Najbolji takmicari ce nastupiti dva puta u kratkom vremenskom periodu sto se smatra najatraktivnijim od onoga sto nova disciplina donosi gledaocima.

Prvi test nove smucarske discipline za Zene ce se desiti u italijanskom regionu Pozza di Fassa tokom tradicionalne priredbe “Noc slaloma”, na stazi Alloch. Takmicenje ce prenositi TV.

Kasnije, tokom smucarske sezone ce se odrzati I test trke u Sprint Veleslalomu za Muskarce, u Lex-u (FRA) dok ce se druga trka u Sprintu za Zene odrzati u Innichen-u/San Candido (ITA) sa TV prenosom u zivo.

Rezultati ovih trka u Sprintu ce se bodovati za Evropa Kup ( Sl ili VSL), dok ce sportisti koji zavrse kvalifikacione trke dobiti I FIS bodove.

Nakon probne sezone 2014./15. ce se analizirati kvalitet trka u Sprintu Sl I VSL  I potom donijeti odluka o njegovom eventualnom ukljucivanju u program takmicenja neredne smucarske sezone.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.