“Nemamo dovoljno smucki za sve”- dokument iz istorije JU skijanja

Izvor: skijanje.r.s                           prevod sa slovenskog: bihski.com

Sjecanje na vrijeme kada nam je u skijanju na svijetskom planu puno bolje "islo"!

“ Nase najvece mogucnosti su bile I bice I u buduce, u kontinuiranom jacanju saradnje izmedju republickih smucarskih saveza, u stalnom susretanju smucara iz svih republika na takmicenjima, na pripremama raznih oblika medjusobnih kontakata,

kako bi sportom, boravkom u prirodi I na snijegu, se mogli nositi sa svim zadatcima koje pred nas postavlja bratstvo I jedinstvo nasih naroda I jacanje nase socijalisticke zajednice”.

( iz govora predsjednika Smucarskog saveza Jugoslavije Jozeta Malnarica na svecanosti obiljezavanja 50.godisnjice od osnivanja saveza.)

Dok izmedju takmicarskih sezona koliko toliko cujemo o smucarskim dogadjanjima u nasim republikama, zapravo smo sa njima povezani kao clanovi jedne smucarske porodice. Tako imamo u Sloveniji pred pocetak sezone malo bolje mogucnosti da prisluhnemo aktivnosti naseg bratskog smucarskog okruzenja.

Zato smo I izabrali za sagovornike poznate I agilne smucarske radnike iz BiH I Makedonije I od njih saznali kojesta novog I zanimljivog.

Smucarski savez Jugoslavije
Smucarski savez Jugoslavije
Amblem takmicarske reprezentacije Jugoslavije koja je nastupila na ZOI'84. u Sarajevu
Amblem takmicarske reprezentacije Jugoslavije koja je nastupila na ZOI’84. u Sarajevu

TRI NOVE SJEDEZNICE NA JAHORINI

O tome kako su se pripremili za novu sezonu, koja je vec zapocela u smucarskim centrima BiH, nam je govorio predsjednik Smucarskog saveza grada Sarajeva, Prof. Jovan Jankelic.

 

Tog neumornog smucarskog radnika poznaje u Sarajevu takoreci sva smucarska omladina, jer je on vodja masovne akcije “Svi na snijeg”. Prosle godine je Smmucarski savez grada izveo na kurseve skijanja I zimovanja 40.000 omladine u sta je ullozeno 700.000 dinara. Organizatori ocekuju da ce akcija “Svi na snijeg” ove godine biti uspjesna kao I proslogodisnja, posebno jer su se neke mogucnosti na Trebevicu poboljsale.

Taj smucarski centar iznad Sarajeva ima pored gondolske uspinjace jos I sedam manjih ski liftova na skijalistu, do kojih se moze doci autobusima. Njima se sluze hiljade ucesnika akcije “Svi na snijeg”, za koje je takodjer obezbijedjena I topla uzina (caj I sendvici).

Dok je Trebevic skolski smucarski centar< Jahorina je opredijeljena za zahtjevnije smucare. Jahorina iz godine u godinnu postaje znacajan takmicarski smucarski centar kao u jugoslovenskoj tako I u medjunarodnoj mjeri.

Za narednu sezonu Jahorina je dobila tri sjedeznice I jos jedan tabac snijega na stazama, tako da sada ima dva. Jedna je sjedeznica izgradjena od Hotel”Bistrica” pa do vrha Jahorine. Nekako usred staze za smuk je Hotel “Jahorina”, do kojeg dolazi sjedeznica a isto tako su sjedeznicama povezani sa stazama Hotel”Sator” I Hotel “JNA” . Ukratko, radi se o mrezi sjedeznica I hotela, mada su njihovi kapaciteti premali I vec su rasprodani.

U BiH postoji jos nekoliko smucarskih centara, od kojih se neka jos bore sa pocetnim poteskocama jer nemaju dovoljno adekvatnih smjestajnih kapaciteta. To su: Ranca, planina kod Jajca sa 300 m dugim ski liftom , Balkana planina kod Mrkonjic grada (ski lift od 300m), I skijalista kod Skender Vakufa (ski lift od 300 m), Pale (Romanija), Travnik I Banja Luka. U BiH postoji 20 smucarskih klubova medju kojim su najveci: SK “Sarajevo”, SK”Jahorina”, “Romanija” Pale I SK”Trebevic” sa 300 takmicara trkaca. Toliko ima I registrovanih takmicara u alpskim disciplinama. Sveukupno u BiH ima 12.000 do 15.000 smucara. Zanimanje za skijanje je toliko da je potraznja za smuckama fabrike “Elan” veca od ponude na trzistu.

Kako je sa strucnim radom?

 

Nastojimo da uhvatimo korak sa Slovenijom I inostranstvom. U BiH imamo 70 smucarskih ucitelja, uglavnom sa Fakulteta za fizicku kulturu, kojim je dostupna strucna literature a I filmovi o smucarskim tehnikama. Nedavno smo imali seminar, pripremaju se I novi, rekao je Prof. Jovan Jankelic.

SKIJALISTA DOVOLJNO – HOTELA PREMALO

Smucarski savez Makedonije je nedvojbeno bio pokretac svega onog cime se mogu pohvaliti smucarski centri na Popovoj Sapki, Sari, Mavrovu I drugdje. Izvanredne prirodne mogucnosti ,

naime , prostrana skijalista jos nisu dovoljno iskoristena je rim nedostaju kvalitetni turisticko-ugostiteljski kapaciteti. Popova sapka se ponosi sa 5600 m dugom gondolom koja polazi od Tetova, zatim sa 800 m dugom sjedeznicom od hotela preduzeca Inex do Ceripasina, pa su takodjer Tetorov hotel I Vojni dom zauzeti od pocetka sezone koja je opet pocela sredinom novembra- rekao nam je Mile Bitrakovski, marljivi sekretar Smucarskog saveza Makedonije.

“ Smucarski centar “Bistra” na Mavrovu” kaze Bitrakovski, “ima sada cetri ski lifta, duge od 300 do 600 metara. Tamo je I planinska kuca nedaleko od smucarskih terena na kojim su poznate staze medjunarodnog ranga za slalom I veleslalom. Na njima su odrzana takmicenja IV Balkanskog sampionata. U Makedoniji imamo cijeli niz prostranih smucarskih terena . To je prije svega na Pelisteru iznad Bitole, gdje su skijalista izuzetno duga I lijepa. Staza za veleslalom je idealna . Na njoj je takodjer I ski lift. Za sada imamo lijepe mogucnosti za vecu posjetu smucarskih centara iznad Kruseva. Iz sredista mjesta krece sjedeznica koja dolazi do Hotela “Ilinden”. Tsa sjedeznica lani nije bila u pogonu, a sada je sve u redu. Pored sjedeznice na raspolaganju su I dva ski lifta. Sigurno imaju buducnost skijalista na Jalisici za koja je Ohrid glavno ishodiste, mada trreba rijesiti pitanje lalkseg I brzeg prevoza a, naravno, I izgradnje turisticko-ugostiteljskih objekata.

U Makedoniji je 700 registriranih smucara. Ukupno u Makedoniji skija oko 3000 ljudi, tako da se, prema interesu za skijanje, koje je ove godine izvanredno, je moguce zakljuciti da ce se taj broj uskoro znacajno povecati.

Izvanredna je potraznja za smuckama “Elan” kojih na makedonskom trzistu nema dovoljno.

Smucarski savez Makedonije se znacajno angazuje na skolovanju sto veceg broja smucarskih ucitelja. Za sada ih imamo na raspolaganju oko 90 koji se kontinuirano strucno usavrsavaju.U zadnje dvije godine su organizirali kkurs za alpske discipline koji su vodili strucnjaci iz Ljubljane, a ove godine je na redu kurs za smucarsko trcanje”.

Napisao: DUSAN KURET

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.