Na Cvrsnici juce 22.aprila 2017.

Pise: Slobodan Zalica SA

za1Već duže vrijeme planinari iz Jablanice i Mostara rade na obnovi napuštene i zapuštene lovačke kuće na Žlijebu (oko 1.000 m.n.v.), pretvarajući je u novu planinarsku kuću.

U subotu 22. aprila u podnožju Čvrsnice spontano su se okupili planinari iz Jablanice, Mostara i Sarajeva, njih 15-ak. Trebalo je na leđima opet iznijeti dio građevinskog materijala za obnovu kuće: skoro 3 sata hoda, uz savlađivanje velike visinske razlike (oko 800 metara). Na leđima su momci & djevojke (od 25 do 70 godina starosti) iznijeli više velikih rebrastih limova za krov kuće, te više komada 4 m dugačkih greda.
Ovaj lokalitet je na širem području podnožja planine Čvrsnice (2.228 m), na markiranoj stazi koja od sela Diva Grabovica (200 m) vodi do sljedeće lovačke kuće Tise (uskoro je planiraju također pretvoriti u planinarsku kuću), te uz Strmenicu i kraj Hajdučkih vrata: lijevo do obnovljenog planinarskog doma Vilinac (1.900 m), desno do nove planinarske kuće na Plasi (1.600 m).

Iznad Žlijeba (kao i iznad Tisa) su vidikovci sa klupama i nevjerovatni pogledi na dolinu Dive Grabovice, orijaške stijene Velikog kuka (visina stijene 1.100 metara) i Mezića kuka (visina 800 metara).

Ovi fotosi su sa vidikovca iznad Žlijeba, sa puta do Žlijeba, na polaznom mjestu kraj sela u Divi Grabovici (na polasku ujutro i na povratku kasno poslijepodne), te prilikom završenog zajedničkog druženja uz kafu u Jablanici, kraj muzeja Bitke na Neretvi, uz poglede na masiv zapadnog Prenja, Izgorjelu grudu i Cetinu, obasjan zalazećim suncem i zabijeljen novim snijegom.

Svi fotosi su iz kolekcije Dženane Ivković.

za2za4

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.