Pet stvari koje trebate znati o Sportskom penjanju-nova olimpijska disciplina

Izvor: IOC

Kako pise Medjunarodni Olimpijski Komitet (IOC) na Olimpijskim Igrama za mlade ( Buenos Aires 2018.) ce se po prvi put pojaviti ova zanimljiva i naporna sportska disciplina, koja ce 2020. biti i u programu Olimpijskih Igara u Tokiu, Japan.

 YOUTH OLYMPIC GAMES BUENOS AIRES 2018,                OLYMPIC GAMES TOKYO 2020,

 

Bice to takmicenje u tri discipline : brzo penjanje, penjanje uz vodju i bouldering-timsko penjanje gdje pobjednika odredjuje najvisocije  ukupno/zbirno penjanje.

Cetrdeset ce takmicara ucestvovati, 20m muskih i 20 zenskih, kao sto ce da bude i na OI u Tokiu. Kod Brzog penjanja se mjeri vrijeme uspona do odredjene tacke i vise je tehnicka disciplina. Naravno, tokom penjanja takmicari su, kao alpinisti, obezbjedjeni sigurnosnim konopcem a penju se uz stijenu koja nema ranije postavljene klinove. Za razliku od ovog BOULDERING predstavlja penjanje na manju visinu ali bez sigurnosnog konopca.

 

Prema podacima Medjunarodne Federacije Sportskog penjanja ( IFSC) International Federation of Sport Climbing ,  oko 140 zemalja posjeduje “penjacke zidove”. Procjenjuje se da se ovim sportom u svijetu bavi oko 35 miliona penjaca prosjecne starosti od 23 godine.

 

Vodjeno penjanje je najstarija disciplina sa prvim organizovanim takmicenjem poznatim pod nazivom “SportRocia”, koje se odrzava u blizini Torina (ITA) od 1985.godine. Prvo takmicenje u Brzom penjanju je Svjetski Kup odrzan 1989.godine  dok je prva priredba u Boulderingu, Top Rock Challenge, odrzana u Chamonix-u (FRA) devet godina kasnije.

 

Prvo Svjetsko prvenstvo u Sportskom penjanju  je odrzano u Frankfurtu (GER) 1991.godine, na kojem je nastupilo 110 takmicara-ki iz 22 zemlje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.