Posjeta jednom od izvora Miljacke-juli 2017.

Tekst i slike: Dusko Boskovic

Posjeta jednom od izvora Miljacke

imageDio ekipe iz Lade Kaline razmatra varijante oko puta kojim se dolazi do izvora pošto postoji više puteva. Ekipa iz drugoga automobila nije fotografisana zbog nefotogeničnosti drugog automobila 🙂

 

Danas mnoge sarajlije nemaju pojma gdje izvire rijeka koja protječe kroz grad, niti koje rijeke tvore rijeku Miljacku, pa ovaj tekst ima zadatak približiti stanje stvari putnicima namjernicima koji krstare internetom.

Miljacka nije neka velika rijeka kakve imaju neki drugi gradovi, pa da bi dobila bar na nekoj veličini, korito joj je urađeno kaskadno, te je na taj način tok rijeke razvučen po širini. Voda puni jedno kaskadno polje i kada se ono napuni onda se voda prelijeva preko kaskade ravnomjerno u slijedeće polje i tako redom. Pa je rijeka šira nego dublja i zbog toga se doima pitomom. Ali nije bezopasna, odnijela je i nekoliko života do sada i to uglavnom baš na kaskadama gdje se voda opasno zakovitla i gdje je dubina mnogo veća nego u ostalim dijelovima toka, pa to prevari onoga ko bi se probao junačiti.

Rijeku Miljacku tvore dvije Miljacke: Paljanska i Mokranjska. Paljansko izvorište je mnogo poznatije i pristupačnije pošto je lakše doći do njega, a na tom izvorištu su i  restorani koji uzgajaju pastrmku i spremaju je za jelo direktno iz izvora. Pa posjeta Paljanskoj Miljacki i nije neki izazov za avanturiste, više je za gurmane koji bi da objeduju u impresivnom okruženju. Dosegnuti do izvoriša Mokranjske Miljacke je već podvig za hrabre i istrajne momke, spremne na svaki izazov.

Za posjetu mokranjskom izvorištu najbolje je imati neki nešminkerski automobil sa visočijim donjim dijelom, pošto je potrebno voziti seoskim putevima koji nisu asvaltirani i neke dijelove je izlokala voda. Za uspješnu posjetu izvoru ipak je potrebno imati vodiča, pošto nema nikakvih putokaza, a mora se prolaziti ljudima kroz njihovu zemlju.

Ko želi da na izvoru uđe i u pećinu preko dvanaest kilometara dugačku, gdje je ispitano tek 7km, i vidi i to djelo prirode, mora da dođe do ključa u Opštini Pale, jer je ulaz u pećinu iza rešetaka i ne može tak tako da se ulazi. Ipak se radi o strateškom  značaju ove lokacije.

Ljubazni domaćin Novak Lizdek preko čijeg imanja treba da se prođe da bi se došlo do izvora je uvijek spreman za razgovor. Posjeduje i bogatu zbirku tekstova i članaka iz raznih popularnih časopisa i speleoloških vodiča u kojima se ovaj teren tretira kao veoma značajan.

Slijede fotografije i video, jer slike govore često više od riječi.

Duško Bošković, 08.2017. godine

d1

Ispred ulaza u pećinu (sponzor puta nije bila ni jedna pivara, ali smo ponijeli pivo da testiramo njegovu pitkost u uslovima hlađenja izvorskom vodom).

Iz pećine izbija hladan vazduh koji se razlijeva koritom iako vodotok nije bio izdašan u to vrijeme godine. šta je to mikroklima, može se na ovom mjestu odmah naučiti, ako se popne na visočiji kamen u koritu, jer tada glava bude na oko 30-tak stepeni koliko je bilo taj dan, a noge su na temperaturi ispod 10 Celzijusovaih stepeni.

 

 

d2

 

Za posjetu mokranjskom izvorištu najbolje je imati neki nešminkerski automobil sa visočijim donjim dijelom, pošto je potrebno voziti seoskim putevima koji nisu asvaltirani i neke dijelove je izlokala voda.

 

d3Ljubazni domaćin Novak Lizdek preko čijeg imanja treba da se prođe da bi se došlo do izvora je uvijek spreman za razgovor. Posjeduje i bogatu zbirku tekstova i članaka iz raznih popularnih časopisa i speleoloških vodiča u kojima se ovaj teren tretira kao veoma značajan.

 

 

d4

Do izvora smo došli preko besprijekorno pokošene livade kao da se radi o nogometnom terenu.

sjede

Ekipa u sastavu: leze Lolovic i Boskovic, sjede domacin Lizdek Miodrag, Ostojic i Parlic. Ovaj koji slika nije nikada na slici, a to je Zalica.

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.