Dr.Prof. Slavko Podkubovsek, Kuba-Rukovodilac alpskih takmicenja za ZENE-ZOI’84.

Prof. Slavko Potkubovsek

Kuba, pionir razvoja takmicarskog skijanja u BiH

Prof.Slavko Podkubovsek je za vrijeme odrzavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara bio, uz Vladimira Pajica u Bobu i Sankanju, jedini domaci kadar koji je obavljao funkciju Rukovodioca takmicenja. Rukovodio je takmicenjima u alpskim disciplinama za zene, na Jahorini. Ujedno je bio I jedini bos.hercegovacki Tehnicki delegat Medjunarodne smucarske organizacije (FIS).

 

Svi smo ga voljeli a sa mojom porodicom Slokar imao je duge I posebne odnose, jos od vremena nakon Drugog svijetskog rata.Bio je veoma zanimljiv I drustven covjek, lagan u komunikaciji, vesele naravi I uvijek spreman da se prikljuci veselju I pjevusenju starogradskih pjesama.  Bio je zaljubljenik sporta a posebno skijanja u kojem je svojevremeno radio kao trener (Smucarski klubovi SSK I  “Jahorina”) a I kao Generalni Sekretar Smucarskog saveza Bosne I Hercegovine sve do 1978.godine, kada je  duznost predao meni .

Prof.Slavko Podkubovsek je za vrijeme odrzavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara bio, uz Vladimira Pajica u Bobu i Sankanju, jedini domaci kadar koji je obavljao funkciju Rukovodioca takmicenja. Rukovodio je takmicenjima u alpskim disciplinama za zene, na Jahorini. Ujedno je bioI jedini bos.hercegovacki Tehnicki delegat Medjunarodne smucarske organizacije (FIS).

Ja sam  svog uvazenog I dragog profesora  za vrijeme mog  boravka u Sloveniji ( 1994./5.)posjetio dva puta u Mariboru I , naravno, razgovarao o svemu I svacemu a posebno o situaciji nastaloj nakon nesretnih zbivanja u Bosni I Hercegovini.

Razocaran  sporim rjesavanjem mog radnog statusa u Sloveniji, uprkos angazmanu brojnih I uticajnih smucarskih radnika, rekao sam mu:” Pa Profesore, zar Vi niste u Sarajevu bili dekan fakulteta mada  govorite izrazenim slovenackim akcentom? Odgovorio mi je kratko :”Znas, ovo nije Bosna”.

U nedostatku drugih izvornih materijala, dajem izvod iz teksta knjige “Tragom  smucarske staze “, autora Bore Radosavljevica, koja je stampana povodom 55.godina Sarajevskog smucarskog kluba, u kojoj se o Prof.Slavku Podkubovseku govori u kontekstu licnosti koja je svojim strucnim radom doprinjela uspjesnom razvoju smucarskog sporta u Bosni I Hercegovini.

Vlatko Slokar

 

Izvod iz knjige “Tragom smucarske staze” Autor Boro Radosavljevic

Slavko Podkubovšek – Kuba

Početkom februara, Klub je organizovao propagandnu trku u slalomu, na Osmicama na Trebeviću. Ovom prilikom nastupio je i Slavko Podkubovšek, slovenački takmičar, koji se tada nalazio na odsluženju vojnog roka u Sarajevu, a po izlasku iz vojske, ostao je u Sarajevu i pristupio Smučarskom klubu.

Podkubovšek je poslije rata odigrao značajnu ulogu u podizanju kvaliteta bosanskohercegovačkog smučanja.

–       “Sa članovima Smučarskog kluba upoznao sam se na Kopaoniku, već tada su me zvali da dodjem u Sarajevo. Ja sam tada u Beogradu studirao DIF  i ova me je ponuda zainteresovala, jer su mi obećali i posao. Kasnije sam služio vojsku u Jajce kasarni i kada sam završavao, došao je predsjednik Trumić sa dekretom o postavljenju , pa sam tako ostao kao takmičar i kao trener u Smučarskom klubu” – priča Slavko Podkubovšek.

O slovenačkim smučarima koji su u predratnom periodu živjeli u Sarajevu i bili članovi Smučarskog kluba, Aleksandar Trumić kaže:

–          Da bismo sistematski i stručno obučavali svoje članove, pored domaćih kadrova, trudili smo se da angažujemo i druge kvalifikovane stručnjake. Za obuku trkača doveli smo reprezentativca Leona Knapa, a za obuku skakača angažovali smo takodje slovenačkog takmičara Pribovšeka. Alpskog vozača Podkubovšeka smo zaposlili u gimnaziji, pa je i on ostao u Sarajevu. Ova trojica Slovenaca, veoma su pomogli razvoju smučanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini u tom predratnom periodu.

objavljeno: ponedeljak, 28. april 2008 u 22:34 CEST, pod Poznate ličnosti, Saradnici, Sport

Komentar

miso basic
utorak, 29. april 2008 u 18:31Vlatko,ako je moguce i ako znas da napises

kada i gdje je, umro prf.Slavko Podkubovsek, jer je evidentno da nije ziv, dok mu unuka trazi slike preko interneta. Pridruzujem se svim ocjenama i kvalifikacijama prof.Podkubovseka, jer sam imao tu cast da ga svakodnevno srecem na Fakultetu za fizicku kulturu u Sarajevu i uvjerim se u njegovo ogromno sportsko iskustvo. Takodjer bio je izvanredan pedagog i izuzetno korektan u ophodjenju sa ljudima.Bio je jedan od stubaca FFK u Sarajevu . Jednom rjrcju bio je veliki covjek!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.