Pavle Paja Lukac – He was a Man!

Pavle Lukac
Pavle Paja Lukac

Nije slucajnost da se zaborave akteri nekih drustveno znacajnih dogadjaja razlicitih nivoa, pa tako ni XIV Zimskih Olimpijskih Igara koje su 1984.godine odrzane u Sarajevu.(3 komentara)

Ali, onda, kao po nekom pravilu, kao neka neminovnost, pojave se tekstovi koji kao da zele otkloniti nepravdu i iz prasine izvuci nekog od aktera pa makar ga se vise niko i ne sjeca.

Jer, po nekoj logici, dogadjaj i ideju ZOI’84. nije moglo izmisliti, pripremiti i realizovati jedno lice ma koliko ono  pametno i radino bilo a takav dojam se stice cak i kada se lista zadnja knjiga o ZOI’84. koju je, pod naslovom “Olimpijsko Sarajevo za nezaborav”,  izdao  sarajevski izdavac Rabic.
U toj knjizi izvanrednih korica i kvaliteta papira, objavljeno je i nekoliko clanaka izdatih u vrijeme trajanja ZOI’84. u Sarajevu a napisanih rukom u to vrijeme izvanrednih novinarskih pera, sto i jeste njen najbolji dio.
Izdvajamo tekst koji je napisao, sa puno duse i srca, Husein Hujic o Pavlu Paji Lukacu, covjeku sa vrha liste onih koji su Igre “izmislili”.
Pavle Paja Lukac je, pored nespornih radnih kvaliteta,  bio skroman covjek sa svim ljudskim vrijednostima, imao dobru dusu, ljubav i smisao za korektan odnos i postovanje prema saradnicima. Sto se, evo,  ne zaboravlja.(VS)

Olimpijsko Sarajevo za nezaborav
Napisao: Husein Hujic
Tekst preuzet iz knjige “Olimpijsko Sarajevo za nezaborav”, Izdavac “Rabic” d.o.o. Sarajevo
Lukac u krugu, prvi s lijeva Hujic
Lukac u krugu, prvi s lijeva Husein Hujic, Zeljko Rodic u bijelom djemperu,

PAVLE PAJA LUKAČ – He was a Man!

Napisao: Husein Hujić

Malo je poznato da je na polju informativno-izdavačke djelatnosti, Organizacioni komitet XIV ZOI objavio oko 60 naslova knjiga i periodičnika!

Mnoga izdanja na našem i na olimpijskim jezicima, francuskom i engleskom, a čak na šest jezika portabl paket- izložbu „Hiljadu izložbi u hiljadu gradova“ ! Sve to s jednim ciljem, jasnog gesla: Ne igre radi igara!

U sektoru za informativno-izdavačku djelatnost direktor je bio dragi čovjek Pavle Paja Lukač.

Osnovno glasilo bio je mjesečnik „Olimpijski informator“, nastao iz istoimenog mjesečnika koji smo počeli izdavati već 1980. Trojezična kolor revija „Sarajevo‘84“ počela je izlaziti septembra 1981. Bila je to reprezentativna publikacija o pripremama Sarajeva za XIV ZOI.

Ali, bio je još jedan periodički informativni medij, najstariji; već krajem 1979 Paja Lukač je krenuo sa sedmičnim konferencijama za štampu!

Četvrtkom. Kakav animator, kakav propagator olimpizma i sporta, svakome dragi Paja! Često su na konferencijama bili i strani novinari; Paja je multisimultano prevodio samoga sebe, na njemački, engleski, ruski…Dragoga Paje sjetim se, sa zahvalnošću i divljenjem, svaki put kada iole detaljnije , a pogotovu zvanično, govorim o pripremama XIV ZOI.

Prvi put sam ga vidio, i čuo, u ljeto 1956, gledajući ga sa Babić Bašče, dok je igrao vaterpolo u bazenu na Bembaši! Čula se odozgo galama, čulo se svačije „dodaj“, „pucaj“, kao što se čuje u akustičnim arenskim , amfiteatarskim prostorima, kakav je istočni ulaz u Šeher, kroz koji Miljacka, izlomljena od padova kroz strmi i krivudavi kanjonski kamenjar, uplovi u pitomu ravninu Sarajeva, i smirena ulegne u bešiku Bosne, pa usnula prođe svom Bosnom…

Kad bi Paja šta doviknuo-odjekivao bi Jekovac! Nije „kad bi Paja zagalamio“, jer on nikada nije (ni na koga, ni zbog čega) galamio; on je samo glasno govorio. Uvijek, svugdje. Čim bi izašao iz auta, pred četverokatnicom tadašnjeg Organizacionog komiteta ZOI ( preko puta Pozorišta), čuo bi se njegov glas, u svakom hodniku…Paja je rođeni- glasnogovornik! Kako u grlenom, još izrazitije u profesionalnom, najprofesionalnom značenju riječi!

Drugi put sam Paju vidio koncem avgusta 23 godine kasnije, 1979, u kućici u kojoj je bilo prvo sjedište OK XIV ZOI, u Avde Jabučice ulici, na Gorici. Od tada sam s njim proveo četiri i po godine, radeći zajednički na promociji XIV ZOI. Prije nego što se, tog ljeta, konačno skrasio u rodnom Sarajevu, nakon višedecenijskog hoda po planeti Zemlji, bio je u Beogradu, u redakciji „Politike“.

Paja
Paja

Evo još pokojeg od bezbrojnih piljčića koji su iskričili iz jedinstvenog, neponovljivog mozaika kakav je krasio Paju Lukača. Kad bi prošetao od Titove do Čaršije, zaustavljale bi ga Sarajlije na svakom koraku!

Svak je imao nešto lijepo mu reći, i on svakome od njih.

Kad bi svijetom službeno predstavljao svoje Sarajevo, bivao bi takav kakav je, spontan, kao na Čaršiji. Svugdje su ga opsjedali novinari, uvijek sa dozom sumnjičavosti; hoće li Sarajevo biti sposobno za tako značajne Igre…Konferencije za štampu nisu bile dovoljne, pa su novinari, nerijetko, htjeli ekskluzivne vijesti. Paja nikoga ne bi odbio. Uvijek u vremenskom škripcu, ne bi stizao obući uobičajeni „ancug“ i staviti leptir mašnu; primao bi ih i u hotelskoj sobi, ponekad u pidžami!

Bilo da je bio gost emisije Larija (Larry) Kinga, koju je gledala čitava Amerika, ili da je bio voditelj „Igara na snijegu“, koju je gledala čitava Evropa (jedne su održane na Jahorini, 8 februara 1981, na dan kada će, tri godine kasnije, kugla zemaljska gledati spektalularno otvaranje XIV ZOI)-Paja je bio Paja; dostojanstven i spontan, zabavan i uvjerljiv, gospdin i raja, kosmopolit i Sarajlija…

He was a Man!- to je nakraća moguća biografija Paje Lukača , posve tačna, zapisana za vječnost, na njegovom grobu na Barama. Zaista, bio je Čovjek! Gospodin-Čovjek! Ljudina!

Pavle Lukac
Pavle Paja Lukac

 

Jedna misao o “Pavle Paja Lukac – He was a Man!

  1. Onomad, negdje u predvečerje Igara, dobijem razglednicu iz Pariza adresiranu na moje ime. Razglednicu je poslao pok. Paja Lukač, adresirana je na moje ime i na njoj je pisala samo jedna rečenica: Dragi Cobra, život damo ZETRU ne damo!
    Pokojni Pavle Lukač uložio je pola svoga života u Sarajevo i Igre!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.