Jedna cudna sportska prica sa sretnim zavrsetkom

Kada procitate ovu zanimljivu pricu priznat cete sebi da je sport zaista cudo, tim prije sto su u ovoj pocetak i kraj udaljeni 50 godina a simbolizira je i nevjerovatan smisao za ferplej.

 

 

 

Anders Olsen Haugen


Glavni junaci price su smucar skakac Anders Olsen Haugen i njegov olimpijski skok vrijedan bronzane medalje. Haugen je sa ski timom Amerike nastupio na I Zimskim Olimpijskim Igrama 1924,godine u St.Moritzu, SV (tada je bio kapiten tima) i na II Zimskim Olimpijskim Igrama 1928.godine u Saamoniu, FR.

 

Nakon sto je pobijedio na nekoliko Prvenstava u skijaskim skokovima Amerike, Haugen je nastupio i na I Zimskim Olimpijskim Igrama 1924. u St.Moritzu, Svajcarska i postigao skok vrijedan 3.mjesta i bronzane medalje. Medjutim, sudije su njegov skok izbodovale tako da je osvojio bodove dovoljne samo  za 4. mjesto na tabeli sto je rezultiralo time da Haugen nije dobio bronzu vec je ona dodijeljena norveskom skakacu Thorleif Haug-u, koji je na tim Igrama vec osvojio tri zlatne medalje.

Medjutim, 1974. godine na svecanom iskupljanju clanova norveskog tima povodom 50.godisnjice od I Zimskih Olimpijskih Igara 1924., norveski istoricar Jacob Vaage je objavio rezultate analize bodovanja Haugenovog skoka na I ZOI 1924. kojim je utvrdio da su sudije prilikom njegovog bodovanja ucinile gresku. Prema njegovim nalazima skok Haugena je bio treci po vrijednosti i da bronzanu medalju, nakon 50 godina, treba   dodijeliti upravo njemu- Anders Olsen Haugenu!

Tako je Haugen, kao 86.togodisnjak 12.septembra 1974.godine otisao u Norvesku gdje mu je dodijeljena bronzana medalja za njegov olimpijski skok iz 1924.godine, dakle nakon 50 godina!!

Bronzanu olimpijsku medalju je oko Haugenovog vrata objesila mladja kcerka Thorleif Haug-a, istu onu koju je on dobio prije 50 godina – greskom u bodovanju skoka!

____________________________________________________________________________________________

Anders Olsen Haugen roden je u mjestu Bo, pokrajina Telemark Norveska (koju smatraju kolijevkom skijaskog sporta) 24.novembra 1888.godine a umro u mjestu San Bernardino, Kalifornija USA.

Anders I njegov brat Lars su 1909 godine emigriralli u Ameriku gdje prave prvu skakaonicu u Milwaukee Ski Klubu blizu jezera Nagawicka, sa namjerom da razvijaju skijaske skokove u toj oblasti.

Vec 1911 Haugen postize svjetski rekord skokom od 46 m na skakaonici Curry Hill u Ironwoodu, Michigan cime je pobijedio na Prvestvu USA. Izmedju 1910-1920. braca Hagen su pobijedila na Prvenstvu Amerike u skijaskim skokovima – jedanest puta.

Na prvenstvima 1919. i 1920. Anders Haugen je napravio svjetski rekord skokovima od 64, 92m. i 65, 23m.

Haugen je bio prvi i jedini Amerikanac koji je osvojio zlatnu medalju za smucarske skokove na Zimskim Olimpijskim Igrama sve do 2016.godine!


1
Anders Haugen je proglasen za clana Ski Kuce slavnih Amerike 1963.godine. Njegova olimpijska bronzana medalja izlozena je na Zidu slavnih u Ishepeming-u, Michigan.

Anders Haugen je umro u San Bernardinu, Kalifornia 14.aprila 1984.godine.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.