Rucni, praistorijski tabac skijaskih staza sa motorom na benzinski pogon!

tabac staza

Nikada ranije ovo nisam vidio a sigurno niste ni vi! Ovakva naprava mi je nazamisliva jer ne mogu da vjerujem da se sa njom moze nabiti snijeg ili ukloniti snijezne grbe sa staze duge 3 km a siroke 40 m., koliko su duge staze za spust i veleslalom. Volio bih da znam u kojem muzeju i u kojem americkom gradu je uskladisten i da li je dostupan publici!

U svakom slucaju, zadivljuje ljudska masta i vjecita covjekova spremnost za tehnicki progres uopste a u ovom slucaju za inovacije u “bijeloj industriji”. Skijanje i zimski turizam su u Ameriku dosli 1900.tih  u prtljagu norveskih smucarskih asova koji su svoje iskustvo i znanje u Americi uspjeli debelo naplatiti. Skijanje je u zemlji avanturista i velikih poduhvata u snijeznim bespucima, zahvaljujuci svojoj atraktivnosti i mogucnosti da se provodi u svim covjekovim aktivnostima (lov, sport i zabava) ubrzo postalo i znacajna privredna grana. Izgradnja novih skijalista inicirala je proizvodnju skija i druge skijaske oopreme pa i opreme za obezbjedjenje skijaskog konfora u vidu zicara pa i masina za tabanje snijega. Ovaj mali valjak-tabac snijega ce kasnije, tokom cijelog 20.stoljeca i daljim tehnoloskim razvojem, da dostigne nezamislive tezine i tehnicke mogucnosti. Nema planine na kojoj ih nema pa cak i na glecerima gdje se krecu uz pomoc celicnih krampona na gusjenicama.

Mi smo na Jahorini i Bjelasnici za ZOI’84. nabavili prototip modele proizvedene u fabrici aviona i vozova “Bombardieri” u Kanadi, teske 6 tona! Danas se zimski turizam, takmicarsko skijanje a i kretanje u planinskim uslovima, prevoz ljudi i roba, ne moze bez njih ni zamisliti.(vs)

 

 

Razvoj mehanizacije za skijaske staze i zabavu na njima: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.