Vasaloppet- tradicionalna smucarska trka u Svedskoj za 2019.

Izvor:fis-ski

Vasaloppet 2

Vasaloppet je jedna iz niza memorijalnih trka (10 trka) u smucarskom trcanju koje su posvecene nekom upecatljivih istorijskih dogadjaju. Ova trka nosi ime po Svedskom kralju Vasi koji je, prema predanju, sa  pratnjom  pobjegao iz svog dvorca na smuckama  i tako se spasio od urotnika koji su ga htjeli svrgnuti sa predstolja!

Za ovogodisnju Vasaloppet trku, ciji se bogati program odvija tokom cijelog vikenda,  se prijavilo rekordnih 60.000 ucesnika iz oko 60 zemalja. Prvi put je ta impresivna brojka bila dosegnuta 2012.godine ali, unutar programa ovogodisnjeg Vasaloppet memorijala,  ima jos uvijek dovoljno mjesta u trkama koje se tim povodom odrzavaju (trka za slavne licnosti, trka za bivse sportiste, za elitne skijase, trka za susjede, trka za radne kolege…) i koje su na razlicite daljine od 9 km do 90 km! Ove godine ce se odrzati 11 razlicitih trka  medju kojim je i trka za najmmladje iz mjesta Salen i Mora!

GLAVNA Vasaloppet teka na 90 km je popunjena-potpuno!!

Ove ce godine ucesnici u programu popiti  oko 38.700 litata supe od burovnica, 31.500 litara sportskih napitaka, 12.300 litara  supe  od povrca i 3.090 litara kafe a sve na sedam punktova za okrepljenje izmedju mijesta Salen i Mora!

Medju slavnim ucesnicima trke   ce biti skijaska legenda  Gunde Svan (pobjednik na ZOI’84.) i predsjednik Svicarske Ueli Maurer.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.