11th International Report on Mountain & Snow Tourism/ Izvjestaj o zimskom turizmu u svijetu

Prevod: bihski

Jedanaesti međunarodni izvjestaj o planinskom i snježnom turizmu, koje svake godine sastavlja konsultant iz Ženeve i stručnjak za skijaški biznis Laurent Vanat, već drugu godinu zaredom daje optimističnu sliku stanja globalne skijaške industrije.

„Već drugu godinu zaredom zimska sezona 2017/18 ponovno pokazuje globalni trend prema gore. Čak i ako, kao i obično, neke zemlje ili regije postižu bolje rezultate od drugih, to daje pozitivan znak nakon tri godine pada ”, rekao je Vanat i nastavio:“ Iako se svjetska skijaška industrija suočava s izazovima i broj skijaša u zapadnim zemljama teži biti manje-više stagnirajući kada se ne smanjuje, globalni učinak ostaje na visokoj razini. Zima 2017/18. globalno se svrstava u 4. najbolju skijašku sezonu novog tisućljeća.

Među zakljuccima  Izvjestaja se nalaze:

  • Broj  skijaških posjeta u svijetu 2017/18 je 5% viši nego u sezoni 2016/17, što je samo 4% više u odnosu na 2015./16.

Posjete skijaša znatno su se povećale u većini skandinavskih zemalja, i to već nekoliko godina za redom. To je jedina regija na zapadnim tržištima gdje je trenutačna prisutnost puno bolja nego prije 10 godina.

  • Južna  hemisfera je također bila vrlo uspješna unatoč relativno malim količinama snijega  i imala je najbolju sezonu ikad. To je ne samo oko 10% vise u odnosu na prethodnu sezonu, nego i 25% u odnosu na situaciju prije 10 godina.
  • Kina je sada broj 3 u svijetu po broju domacih skijaša, nakon SAD-a i Njemačke s brzim rastom prije zimskih olimpijskih igara u Pekingu.
  • Među identificiranim trendovima bio je i ograničeni rast u istočnoj Europi, središnjoj Aziji i na Bliskom istoku. Ovdje, unatoč poboljšanjima na postojećim skijaškim područjima i novoizgrađenim turističkim naseljima, posjećenost još nije pokazala značajan rast. U nekim mjestima, skijaška infrastruktura  se razvija brže od skijaške kulture lokalnog stanovništva, a broj stranih posjetitelja je možda  precijenjen. Zajedno s nekim privrednim usporavanjem, to također uključuje da se nekoliko perspektivnih projekata sada jedva održava ili da se razvijaju sporijim tempom nego što se očekivalo.
  • Ruski klijenti već su nekoliko godina ograničavali svoje putovanje u Europu. To je omogućilo neki domaći rast posjeta skijašima i koristilo je i nekim susjednim zemljama kao što je Gruzija. Čak i ako se rast posjećenosti ruskih skijališta usporio nakon završetka stimulacije Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, razvojni potencijal još nije iscrpljen.
  • Konsolidacija skijaske industrije se nastavlja u SAD-u, s nekoliko dodatnih planinskih naselja koja se nalaze u zoni  Vail Resorts i Alterra Mountain Company. Multi-resorts sezonski prolazi (ski passovi koji se mogu koristiti u vise ski centara)također povećavaju svoj broj sudionika i sticu sve vecu popularnost. Osim toga, cijena ski karata na ski kasama na skijjalistu  u SAD-u se povećava, s prosječnom dnevnom cijenom koja se udvostručila u roku od 12 godina, dostigavši ​​122 USD.

(Cijena dnevne karte na Whistleru kod Vankuvera, vjerovatno najljepsem skijalistu na svijetu, ove godine se popela na 200 $ CAN)

https://www.vanat.ch/international-report-on-snow-mountain-tourism

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.