Sta su gljive?

Preuzeto od http://www.zvrk.rs

Šta su gljive?

priredila: Mirjana Davidović


Čitav živi svet planete Zemlje podeljen je na pet carstava. Dva niža carstva čine sićušni organizmi, vidljivi samo pod mikroskopom. To su pra-organizmi iz kojih su se razvili svi ostali živi organizmi.

Tri viša carstva čine biljke, životinje i gljive. To su uglavnom veći živi organizmi koje možemo posmatrati golim okom. Uloga svih pet carstava je da se obezbedi neprekidno kruženje materije i energije u prirodi.

Dakle, gljive nisu biljke. One nemaju hlorofil i ne mogu putem fotosinteze da stvaraju organsku materiju. One su bogate raznim enzimima koji organsku materiju razlažu. U šumama i na livadama, gljive prerađuju uginulu biljnu masu i pretvaraju je ponovo u humus i osnovne elemente koji su biljkama neophodni da bi stvorile nove količine organske materije.

Biljke su proizvođači, životinje potrošači, a gljive razlagači organskih materija. Drugim rečima, gljive su prirodni čistači prirode. One žive u zemljištu, u drveću, u vodi. Upijaju u sebe i mnoge štetne materije koje se danas nalaze u vazduhu koji udišemo.

Ako nam je drveće neophodno, jer proizvodi kiseonik, onda su gljive utoliko značajnije što i drveću i nama pročišćavaju sredinu u kojoj živimo.

Cenimo zato ove vredne organizme. Da nije njih, možda bismo živeli danas na ogromnim brdima đubreta. Ne šutirajte gljive, ali ih i ne čupajte nemilosrdno. Za budućnost svih nas i naše zelene planete, važno je da postoje gljive, prirodni čistači i prerađivači.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.