Umro je pionir snowboarda Jake Burton Carpenter

 

Jake Burton Carpenter, pionir koji je  snowboarding priblizio masama i pomogao da se on pretvoriti u sport i posao vrijedan milijardu dolara i nenadmasan olimpijski show, umro je u 65. godini.

Umro je u srijedu navečer u Burlingtonu u Vermontu, navodi se u e-poruci poslanoj iz kompanije koju je osnovao. Carpenter je ovog mjeseca poslao e-mail poruku  svojim radnicima rekavši: “Nećete vjerovati u to, ali moj se rak vratio.”

Carpenter je napustio svoj posao u New Yorku 1977, da bi formirao kompaniju  koja je danas poznata jednostavno kao Burton. Njegov je cilj bio unaprijediti slabo razvijeni snowboard, tada nazvan “Snurfer”, koji je Sherman Poppen izmislio desetak godina ranije.

Uspio je, pa je, više od četiri desetljeća kasnije, snowboard  najzanimljivija takmicarska disciplina na Zimskim Olimpijskim Igrama, a snowboardi se, kao i skije, mogu vidjeti u odmaralištima širom svijeta.

Kompanija Burton je manje ili vise sponzorisala gotovo svakog vrhunskog boardera – od Shaun Whitea do Kelly Clark do Chloe Kim.

Carpenter je uvijek, u blizini Cilja, posmatrao svoje junake kako osvajaju olimpijska zlata, ne plaseci se mijesanja sa masom njihovih navijaca u slavljenju pobjede.

BURTON snowboarder

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.