Umro je veliki poznavalac i ljubitelj smucarstva, John Fry

Istorija modernog smucanja, autor : John Fry

Medjunarodna skijaska federacija (FIS) je objavila vijest da je u 90.godini starosti umro John Fry, osnivac i autor mnogih casopisa i knjiga posvecenih smucarskom sportu.

Tokom 60-godišnje karijere posvećene ski ski novinarstvu, Fry je radio u časopisima SKI LIFE, SKI, Snow Country i Skiing Heritage (sada Skijaška povijest). Bio je glavni urednik SKI-ja, osnivač urednika Snow Country-a, a obavljao je i duznost predsjednika Međunarodnog udruženja za istoriju razvoja  skijanja u svijetu.

 

Osim svog pisanja, kao glavni urednik u magazinu SKI,  Fry stvorio je kup nacija u alpskom skijanju, rangirajući svjetske skijaške reprezentacije na temelju bodova Svjetskog kupa; i NASTAR (National Standard Racing), nacionalna rekreativna alpska trkačka serija  kojom upravlja i njen je vlasnik, Američko udruženje skijanja i snowboard-a.

O knjizi John Fry-a “Istorija modernog skijanja”, u kojoj su situirane i najvaznije cinjenice razvoja smucanja u Jugoslaviji i BiH,  pisao je svojevremeno i blog bihski.com

Istorija razvoja skijanja u svijetu, autor John Fry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.