“Skijasi Starcevice”- skijaski sport u Banja Luci i okolini, autor Aleksandar Aco Simunovic

 
Sa velikim odusevljenjem i zadovoljstvom cestitam autoru Aci Simunovicu i svim poklonicima skijanja u Banja Luci sa nadom da ce ih i ova llijepa knjiga ponovo i sa radoscu ponijeti ka snijeznim stazama Starcevice i drugih skijalista sirom Evrope.

U Sarajevu su 80.tih godina, najvise zahvaljujuci entuzijazmu, energiji i atmosferi koju nam je donijela uspjesna kandidatura za ZOI’84. a kasnije i njihova izvanredna organizacija, napisano nekoliko knjiga na teme razvoja skijanja/smucanja kod nas. Medju njima su sigurno najznacajnije ” 50 godina smucanja na Palama” (SK Romanja), “Sarajevske bijele price” (SSK), “Tragom smucarske staze” (SSK), ” 1984. Olimpijada trijumfa i sansi” (Dr.Aziz Hadzihasanovic)  i “Olimpijski korjeni” izdavac Smucarski savez BiH.
 
I kada se cinilo da slicnih  ostvarenja vise nece skoro biti, pogotovo ne sa podrucja Zenice, Travnika i Jajca,  ove godine pojavila se knjiga “Skijasi Stercevice” koju je napisao ljubitelj skijanja i smucarski radnik iz Banja Luke, Aleksandar Aco Simunovic.

Aleksandar Aco Simunovic, kojeg poznajem od 1977. godine kada je obavljao volontersku funkciju predsjednika Smucarskog kluba “Starcevica” iz Banja Luke i sa grupom saradnika uspjesno vodio ozivljavanje aktivnosti na planu daljeg razvoja skijanja u tom dijelu Bosne i Hercegovine,    je pravi prototip amaterskog smucarskog radnika koji je i sam od djetinjstva skijas, potom smucarski sudija, smucarski aktivist, clan Predsjednistva Smucarskog saveza Bosne i Hercegovine, clan organizacionog aparata Zimskih Olimpijskih Igara 1984.godine u Sarajevo (smucarsko trcanje)  i na koncu, uspjesan pisac koji se stavio u izazovan posao istrazivanja istorijskih cinjenica, njihovih tumacenja i pretakanja u zabavan i istorijski zanimljiv tekst, sto je izvanredan nacin da se zaokruzi amaterski opus aktivnosti jednog talentovanog, cestitog i dobrog covjeka.

Tako je i Banja Luka, svima poznata kao grad sporta i ljubavi prema prirodi (nogomet, rukomet, odbojka, boks, biciklizam, plivanje, kajak) dobila, u formi ove knjige,  zasluzno priznanje grada naklonjenog elitnoj smucarskoj rekreaciji a i smucarskim takmicenjima uopste. (Isak Salama).

Sa velikim odusevljenjem i zadovoljstvom cestitam autoru Aci Simunovicu i svim poklonicima skijanja u Banja Luci sa nadom da ce ih i ova llijepa knjiha ponovo i sa radoscu ponijeti ka snijeznim stazama Starcevice i drugih skijalista sirom Evrope.(vs)

Zahvaljujem se Aci na sjetnom prisjecanju na mlade dane provedene na Jahorini kada mu je prvi ucitelj smucanja bio moj tata Adolf Dolfi Slokar.

 

 

Samo za ovu priliku posudjujem tekst Otona Zupancica iz 1909.godine.

 

” Na smuckama uzivas u zemlji pod nogama, milujes tlo, slijedis valovite predjele pregiba, lagano klizeci po glatkom snijegu a potrebna je nekakva genijalnost cijelog tijela da uvijek pogodis pravi polozaj, podjela snage na misice, naginjanje cas ovamo, cas onamo, treba brzo odluciti koji ces put izabrati – a u trenutku izbora: koliko li brzog rasudjivanja, hitrog razmisljanja, trenutne mudrosti.

 A to razigravanje tvoje snage – to je ples, razigravanje mladosti, vrenje sokova bez eroticnih primisli, cisto i krepko kao snijeg, koji lezi posvuda, kao zrak koji udises”.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.