Radar na biciklu

Dok sam vozio Mountain Bike, uglavnom po manje ili više opterećenim stazama, ali bez drumskog saobraćaja, da vidim šta se dešava iza mojih leđa mi i nije bilo toliko važno. Nije bilo ni potrebe.

Otkako sam nedavno prešao na Gravel (šljunčani) Bike, što je ojačana verzija Road Bike, odjednom u svojim vožnjama imam poprilično mnogo asfalta, druma, auto saobraćaja, motocikala, brzih biciklista itd. I potreba da se vidi šta se iza leđa dešava, dramatično je porasla.

Razna ogledala, lijevo, desno, na guvernali (handle bars), na kacigi (helmet), na ruci su najčešće i najjeftinije rješenje. Ali i najkomplikovanije rješenje. Ogledalo se pomjeri, moraš ga podešavati, namještati, zatezati, udariš u nešto pa se razbije, slomi, ošteti. Polomio sam i promijenio mnogo ogledala i ovaj put sam odlučio da idem na neko drugo rješenje.

Internet nudi nekoliko vrsta interesantnih rješenja. Jedno od privlačnijih rješenja je zadnja kamera odozada iznad zadnjeg točka sa ekranom naprijed na guvernali. Odlično rješenje. Kao na dlanu vidiš šta ti se iza leđa dešava. Ali mi izgleda smiješno i čudno držati mali ekran naprijed. Umjesto ekrana možeš korititi mobitel (cell telefon), ali po meni mobitel je potrebniji za njegove standardne namjene (tel pozivi, mape itd).

Jedna od verzija sa ekranom.

Tražeći dalje, polazeći od preuređene poslovice “Bilo kuda – Garmin svuda!”, dođoh do Garminovog Bike Radara Varia RTL 515 (predstavljen na doljnjoj slici i niže).

Proučim opise, testove i odlučim da ga kupim. Naručim ga preko Amazona i stigne jako brzo za nekoliko dana. Odmah da kažem – skup je!

Cijena kod Amazona je 295.64 CDN$. Međutim ovdje u Britanskoj Kolumbiji moraš platiti Provincijalni prodajni porez PST 20.95 $ i uz to Federalni prodajni porez GST 14.97$ i na kraju će te radar ukupno koštati 335.24$!

Stvarno mnogo, ali poslije 2 vožnje mogu reći da Radar vrijedi svakog na njega potrošenog centa.

Pa ko hoće neka čita dalje, a ko ne želi platiti ovu cijenu neka odmah napusti daljnje čitanje.

Kad otvoriš kutiju s lijeva nadesno dobiješ – Varia radar koji koristi standard Garmin 1/4 okreta nosač, tri držača za cic cijev, punjač itd.
Namontiran radar.
Prije korištenja trebaš spariti radar sa bike kompjuterom via Bluetooth.
Radar ima 2 funkcije – radi kao radar i kao zadnje svjetlo. Moraš znači spariti oba – i Radar i Light jedan za drugim.
Kako radar radi – u toku vožnje kad ti automobil u saobraćaju priđe na 140 m s desne strane (tokom setupa možeš birati s desne ili s lijeve strane), ti se pojave, u ovom slučaju 3 tačke, što znači da ti se 3 automobila približavaju. Tačke se pomiču prema vrhu kompjutera a linije sa strane prvo dobiju narančastu boju a u momentu mimoilaženja crvenu.
Kad su te automobili pretekli i prešli, ne baš glasan, zvučni signal te obavjesti i paralelne crte pozelene.

Meni je ovaj način prilično praktičan, jer svu informaciju dobijaš na bike kompjuteru, bez potrebe da postavljaš poseban monitor ili koristiš mobile phone.

Ipak ako želiš koristiti telefon za Android ili IOS sa Google Play Store (i analogan store za IOS) treba da downloadiraš Garmin Varia Radar app, spariš telefon i koristiš na sličan način.

Što se tiče Light (Rasvjeta) opcije možeš setovati sljedeće opcije:

– Stalno svjetlost uključena 20 lumena.

-Stalno svjetlost uključena ali Peleton mod 8 lumena.

– Dnevni flashing (blinking) 65 lumena.

– Noćni flash 29 lumena.

Iako skup mislim da ovaj Garminov 2 in 1 device vrijedi kupiti.

Na kraju pozdrav Gospodinu Slokaru i svim posjetiocima BiHSki. Živjeli!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.