Dejan I ja na Abraham jezeru, Alberta

Dejan I ja smo proteklog vikenda obavili izvidjacki izlet u kamp na jezeru Abraham Lake koje je od Kalgarija udaljeno oko 300 km a od St.Alberta oko 400. Jezero je vjestacko a proizvod je podizanja brane hidrioelektrane na rijeci North Saskacevan River, koja prolazi i kroz Edmonton.

Tokom zime tom prekrasnom dolinom protice rijeka North Saskacevan River od koje ce, kada se brana uskoro podigne, nastati veliko jezero plavetne boje vode na kojem se moze kupati i pecati. Planinski vrhovi Stjenovitih planina (Rocky Mountains) u potpunosti okruzuju dolinu, do koje se dolazi isvrsnim asfaltnim putevima iz pravca Banffa i malog gradica Rocky Mountains House. Teritorijalno ovo jezero pripada najvecem kanadskom nacionalnom parku “Banff” na kojeg se oslanja Nacionalni park ” Jasper” i cini ogroman zasticeni prirodni rezervat, pokriven crnogoricnim sumama, sa puno divljaci, rijeka i jezera.

Dugo smo se vozili dolinom pa na kratko svratili I u mali gradic North Egg u kojem sve jos uvijek izgleda kao za vrijeme zlatne groznice i lova na divljac raskosnog krzna. Tu lovci koji danima borave i krecu se kroz sumska bespuca imaju mogucnost da u malim servisnim radnjama operu odjecu i istusiraju se. Od tuda mi je i bilo zanimljivo gledati na trotoaru ugradjenu cetku za ciscenje cipela od naslaga sumskog blata.

Pozdravljamo te carobna dolino, vidimo se u maju!

Cetka na trotoaru!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.