Upaljen je Olimpijski plamen za Zimske Olimpijske Igre u Pekingu 2022.godine!


FIS-ski

Kao simbol mira, jedinstva i solidarnosti, olimpijski plamen će prenijeti vrijednosti olimpizma svima koji ga budu vidjeli na njegovim putovanjima.

Plamen će pomoći u izgradnji iščekivanja među ljubiteljima olimpijskih i snježnih sportova željnih da vide i budu svjedoci najboljih svjetskih zimskih sportskih zvijezda na djelu, a ujedno će nadahnuti i sportiste koji se pripremaju za ove Igre.

Obraćajući se gradu domaćinu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach rekao je: “Peking će pisati povijest kao prvi grad ikad koji je bio domaćin ljetnih i zimskih Olimpijskih igara. Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. povezat će Kineze sa svijetom, oživotvorujući kinesku viziju da se 300 milijuna ljudi bavi sportom na snijegu i ledu, zauvijek mijenjajući zimski sport. Cijeli svijet će vidjeti ovu strast kada Kina dočeka najbolje sportaše u zimskim sportovima.”

Tradicionalna ceremonija, održana u blizini Herinog hrama, slavi grčko nasljeđe Olimpijskih igara, povezujući moderne igre s njihovim istorijskim porijeklom.

Nakon što je Olimpijski plamen upalila Visoka svećenica, krenuo je na svoje putovanje s grčkim skijašem Ioannisom Antoniouom, olimpijcem koji je također preuzeo ulogu prvog nositelja baklje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

Danas će olimpijski plamen biti prevezen na stadion Panathenaic u Ateni, gdje će se obaviti službena primopredaja Organizacijskom odboru Pekinga 2022. prije nego što plamen krene u Kinu. Ceremonija dobrodošlice održat će se u Pekingu 20. Oktobra a plamen će prvo biti izložen javnosti na Olimpijskom tornju u Pekingu prije nego što se krene na obilazak izložbe plamena.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.