Stenmark je i dalje najbolji, mozda..

Autor: Slavenko Badjura, smucarski radnik

Slavenko Badjura Ing.gradjevine, smucarski ucitelj, medjunarodni smucarski sudija, volonter u SK ”Zeljeznicar” Sarajevo i jedan od osnivaca.

Postovani skijasi  kada govorimo o rekordima u pobjedama na Svjetskom kupu , kad govorimo o dostignuću velikog Ingmara Stenmarka, I da je neko blizu da ga  dostigne u ukupnom broju pobjeda treba biti oprezan .  

Mislim da je to samo matematički tačno, ali ne i u sportskom smislu, a evo i zašto:  

Prisjetimo se kako se pojavio Super G. Pa se pojavio tako da su se Austrijanci dosjetili dodati novu discipline jer godinama nisu mogli osvojiti Svjetski kup u ukupnom poredku , te da su se brzinske discipline uskladile s tehničkim. Možda je uvodjenje SG-a bio dobar i ispravan korak , ali vraćam se na količinu pobjeda i mislim da je neusporedivo ono što je Stenmark tada radio i prvaci danas, jer Stenmark nije imao priliku konkurirati za svoje sportske godine u istom sistemu disciplina koji postoji dugi niz godina . Mislim da treba nekako razdvojiti na periode prije uvodjenja SG-a i poslije. Tada ce nam njegova velicina I velicina ELAN a biti malo vidljivija.  

Uz svo poštovanje prema mnogim asovima poslije njega za mene ostaje NAJVECI od najvecih Ingmar Stenmark. 

PS  (imao sam čast susresti se sa njim na Belašnici izmedju dva slalomska pokušaja na Zimskim olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu gdje sam bio sudac) 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.