Obiljezavanje godisnjice prvog slalom takmicenja na svijetu!


Englez Sir Arnold Lunn izumitelj je prvog slaloma kao prve takmicarske discipline u alpskom skijanju.

Mürren (SUI) je ovih dana proslavio je prvi slalom uz prisustvo William Lunn (praunuk Sir Arnolda Lunna) i kraljice slaloma Erika Hess (41 naslov svjetskog prvaka) odali su počast Arnoldu koji je osmislio slalom, prvi put utrkujući u ovom istom selu 21.Januara 1921., prije 100 godina koje se napunjavaju ove sedmice.

Svi takmicari su na starim drvenim skijama i odjeci koja je bila koristena u to vrijeme!

Ovog tjedna selo Mürren – švicarsko ljetovalište bez automobila u srcu regije Jungfrau u Bernskom Oberlandu – slavi stotu obljetnicu slaloma. Britanski pionir skijaških utrka Arnold Lunn 21. Januara 1922. postavio je stazu za trku skijaskih zaokreta oko zastava postavljenih na stazi za vježbanje u Mürrenu’.
Takmicarima je mjereno vrijeme tokom dvije voznje koja su sabrana davala ukupno vrijeme svakog od takmicara.za koje su prosli stazu ali ne i ocjena stila voznje. Bio je to prvi moderni slalom.

Kako bi obilježio tu prigodu u ponedjeljak ujutro, praunuk sir Arnolda Lunna William Lunn, uz asistenciju švicarske slalomske kraljice Erike Hess (6x zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu, 4x prvaka Svjetskog kupa u slalomu i pobjednika u 31 utrci Svjetskog kupa), otkrio je spomen stijenu u znak počasti do Arnolda na izvornoj strmini za vježbanje pokraj uspinjače Allmendhubel (otvorena 1912.).

Na događaju se okupilo više od 100 ljudi, uključujući gospodina Billa Longhursta, zamjenika britanskog veleposlanika u Bernu; članovi obitelji Lunn i skijaškog kluba Kandahar koji je Arnold Lunn osnovao u Mürrenu 1924. kako bi promovirao novi sport; te predstavnici Lunnovih ključnih saveznika u Austriji i Švicarskoj, Skijaški klub Arlberg i Švicarski akademski skijaški klub.

William Lunn citirao je pradjedovo objašnjenje koncepta slaloma – “Cilj zaokreta je zaobići određenu prepreku gubeći što je moguće manje brzine, stoga je brz ružan zavoj bolji od sporog lijepog zavoja” – i pohvalio je njegovu odlučnu kampanju za prihvaćanje alpskih utrka, unatoč protivljenju skandinavskih skijaša koji su smatrali Britance previše kukavičkim da bi skočili i preslabima da bi langlauf. Također je odao počast selu i stanovnicima Mürrena što su bili domaćini ovog događaja te za njihovu toplu dobrodošlicu i podršku generacijama.

Erika Hess izrazila je zadovoljstvo što je prvi put posjetila Mürren, a slalom je opisala kao ‘početnu točku za sve natjecatelje i najljepšu disciplinu.

Poruke čestitke stigle su iz cijelog svijeta skijaških utrka, uključujući pozdrave slalomske legende Ingemara Stenmarka i aktualnih slalomskih zvijezda Svjetskog kupa te članova Kandahara Davea Rydinga i Daniela Yulea, koji su bili drugi u nedjeljnom slalomu Lauberhorn Svjetskog kupa u Wengenu:

,,Gledao sam Mürren sa suprotne strane doline kad sam bio skijaš i htio sam tamo. Želim vam svima lijepu proslavu!”
Ingemar Stenmark (SWE)


,,Šaljem najtoplije želje građanima Mürrena, obitelji Lunn i mojim kolegama iz Kandahara za 100. rođendan slalomskog skijanja.”


Daniel Yule (SUI)


,,Bez slaloma ne bi bilo ni mog zivota u skijanju’!
Dave Ryding (GBR)


Nakon formalnosti, Christoph Egger, izvršni direktor Schilthornbahn AG-a, predvodio je svečanu rekonstrukciju slaloma na izvornoj stazi, a slijedila je Erika Hess i brojni promatrači, s izloženim kostimima, opremom i tehnikom iz razdoblja kada je trka poprvi put i odrzana.

Komemoracija slaloma označila je početak seoskog godišnjeg trkačkog tjedna Inferno, koji dostiže vrhunac u subotu 78. Inferno spustom – http://www.inferno-muerren.ch/hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.