FIS promijenila ime!

Nakon gotovo 99 godina postojanja, vodeće svjetsko tijelo za snježne sportove ima novo ime.

Kongres FIS-a održan je prošlog petka u Milanu (ITA) i donesene su mnoge važne odluke koje ce ovih dana biti i zvanicno objavljene.

Nakon gotovo 99 godina postojanja, vodeće svjetsko tijelo za snježne sportove ima novo ime.

Budući da je akronim FIS široko priznat u svijetu međunarodnog sporta, Organizacija će ostati FIS, ali sada sa “Snowboard” kao službenim dijelom dugog naziva.

Povijest iza promjene imena je zanimljiva.

Na vanrednom kongresu 2021. iznesena su dva prijedloga za promjenu službenog naziva FIS-a – s jednom opcijom “Međunarodna skijaška i snowboard federacija”, dok je druga bila “Međunarodna federacija snježnih sportova”. U konačnici, niti jedna od dvije opcije nije mogla dobiti 2/3 većine glasova potrebnih za promjenu imena, pa je organizacija ostala Međunarodna skijaška federacija za prošlu sezonu.

Za Kongres 2022. iznijet je prijedlog sa samo jednom mogućnošću zamjene starog naziva – Međunarodna skijaška i snowboard federacija sa samo jednim izborom na stolu, bila je to jasna odluka da delegati na 53. međunarodnom skijaškom kongresu glasaju ZA i tako odobre promjenu imena.

Dok FIS ulazi u svoju 99. sezonu 2022./23. i svoju stotu godisnjicu postojanja u februaru 2024., to čini ne samo sa novim imenom vec i novim pogledima na još svjetliju budućnost skijanja i snowboarda u svijetu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.