Skijaski vez “Kandahar”, kako je dobio ime?


Vez sa sajlom koja se postavlja na petu skijaske cipele a potom zateze zabicom koja je ispred cipele I dovodi u stanje u kojem smucar moze bezbrizno da koraca, trci ili izvodi zavoje Telemark stilom, pojavio se na skijalistima sirom Evrope pred II Svjetski rat.

Bio je to dogadjaj koji je neposredno uticao na podizanje sigurnosti smucara I dalji ubrzan razvoj smucarske tehnike i popularnosti skijanja kao zimskog sporta i sportske rekreacije.

Izumio ga je 1929. švicarski skijaš- trkac Guido Reuge, patentirao ga i plasirao na tržište 1932. “Vez sa sajlom I oprugom”, kako su ga u pocetka zvali, kasnije dobija naziv “Kandahar” i to na nacin koji se u sportu rijetko su-srece.

Tih godina je takmicenjima Kandahar kupa, koji je prethodio trkama Svjetskog Kupa, sponzor bio veoma popularan engleski Field Marshal Frederick Roberts, koji je bio rodjen u Indiji I gdje mu se kao oficiru Indijske armije pripisuje zasluga za pobjedu u bitci koja se dogodila u Pakistanskoj pokrajini Kandahar.

Te vojne zasluge su mu donijele I titulu Lord od Kandahara.

Pod uticajem tih cudnih okolnosti jedan dio skijaske opreme je dobio ovo neobicno ime – Kandahar- i bio nezamjenjiv na smuckama sve do 1960.tih godina kada se na trzistu pojavljuju prvi automatski vezovi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.