Moj drug Janez Gorisek, Ljubljana (SLO)

Nekada dobar skakač a kasnije uspješan projektant skakaonica za smucarske skokove i letove sirom svijeta, moj prijatelj Janez Gorisek, arhitekta iz Ljubljane, danas se odmara u penziji ali opet sa skijama za smucarske skokove u rukama!

Medju najveće svoje uspjehe Janez ubraja letaonicu na Planici čiji je projekat, a i cijelu ideju o smucarskim letovima, razvio sa svojim pokojnim bratom arhitektom Ladom Gorisekom.

Projektovao je objekte i za druge sportove pa mi je jednom prilikom pokazao na stadionu za moto kros u Sloveniji, neobičnu skakaonicu koja je imala zaletište ispod nivoa staze pa se činilo da motoristi naprosto izlijeću iz rupe u tlu a potom, nakon atraktivnog i dugog leta, ateriraju na stazu i nastavljaju sa vožnjom.

Desetljećima je davao svoj doprinos volonterski radeći u smucarskim klubovima u Sloveniji, Smucarskom savezu Slovenije, Smucarskom savezu Jugoslavije i Medjunarodnoj smucarskoj federaciji FIS.

Janez Gorisek će ostati zapamćen i kao projektant Olimpijskih skakaonica na Igmanu kod Sarajeva a participirao je i kod izrade Elaborata kandidature Grada Sarajeva za domaćina Zimskih olimpijskih Igara 2010., izradom Procjene vrijednosti radova na obnavljanju poligona za smucarske skokove na lokaciji Igman Malo polje.

Hvala Janez!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.