Nas najveci strucnjak za planiranje i izgradnju skijalista i skijaskih centara!

Na slici je lijevo (desno sam ja) Slavenko Badjura, inzinjer gradjevine iz Sarajeva koji se pocetkom rata u Bosni i Hercegovina nasao u Sovjetskom Savezu – SSSR, gdje je prodavao i montirao ski liftove koje je po francuskoj licenci proizvodio Energoinvest.

Vremenom se smjestio u Kazakhstanu, Almaty, gdje je modernizirao neka stara ( ski centar Chimbulak, u kojem sam i ja u nekoliko navrata bio angazovan) skijalista ali planirao i gradio nova. Uglavnom na Tian Shan masivu koji se iz Kine proteze u Kazakhstan (7.439 m.)

Od 6 ski centara u Kazahstanu 4 su njegovi projekti , masterplan, posebni projekti i dio izgradnje . http://www.apebuild.kzhttp://www.apebuild.kz

Projektovao je i dva ski lifta u Kranjskoj Gori (SLO) koji su još uvijek u upotrebi.

Bliska su mu sva moderna tehnicka rjesenja u oblastima transporta smucara, izgradnje smucarskih staza i instalacija za proizvodnju vjestackog snijega! Slavenko ima provjerene i stalne kontakte sa najvećim proizvođačima instalacija i opreme za skijališta, pri čemu i sam projektuje žicare, ski liftove i smucarske staze.

Kao mali dječak učio je skijati u Sarajevskom smucarskom klubu- SSK a volontirao u Smucarskom klubu “Željezničar” Sarajevo. Medjunarodni je smucarski ucitelj i smucarski sudija za alpske discipline, za ZOI’84. bio je sudija na stazi takmicenja za muškarce na Bjelasnici. Govori četri strana jezika.

Necete se iznenaditi ako vam kazem da za njega nije bilo interesa ni kod razvoja I modernizacije ski centra Jahorina a zaobislo ga je i zanimanje ROZOI iz Sarajeva sa skijalistem na Bjelasnici, za koje ne postoje nikakve razvojne i modernizacijske koncepcije.

Jer, kako to kod nas kazu “niko u svom selu nije hadzija”!

Slavenko i Slaven Badjura

Jedna misao o “Nas najveci strucnjak za planiranje i izgradnju skijalista i skijaskih centara!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.