Birkie Legend-priča o kralju i skijama.


Pinterest

Prema staroj legendi u Norveškoj je 1206. godine bjesnio građanski rat a novorodjenog princa i direktnog prijestolonasljednika, Haakon Haakonssona, koji je bio u opasnosti, sakrivali su u blizini Lillehammera. U ratnom haosu dva hrabra ratnika Birkebeinera spasila su princa i na skijama ga u jeku zime odnijeli na sigurno.

Putovali su 55 kilometara od doline Gudbrandsdal preko dva planinska lanca do mjesta Rene u dolini Osterdal. Mladi princ, kasnije okrunjen za kralja Norveške, okončao je dugogodišnji građanski rat.

Birkebeineri (Birchbarkleggers) su dobili ime po omotavanju i vezivanju kore breze oko nogu od koljena prema dolje, čime su pravili zaštitu stopala sličnu gojzericama. Kora breze zaustavljala je snijeg i stitila im noge u borbi. Danas je Birkebeiner sinonim za osobu koja je jaka u nevolji i koju nikad ne uplaše iskusenja i teškoće.

Dramatična skijaška avantura Birchnoga i malog kralja obilježava se svake godine norveškom skijaškom trkom Birkebeinerrennet koja se održava paralelno s njegovom istorijskom rutom preko planina između Lillehammera i Rene.

Birkie Legend


Godine 1985. oko 127 izdržljivih ucesnika sudjelovalo je u prvom “Canadian Birkebeineru” u vrlo hladnim uslovima, koji su podsjećali na brutalnu zimu u originalnoj norveškoj sagi o Birchlegs. Od 1985. godine hiljade skijaša u Kanadi ponovo proživljavaju legendu, skijajući povijesnu distancu od 55 kilometara s torbom od 5,5 kg, kao simbolom djeteta koje su Birchlegs 1206. doveli na sigurno.

Ovaj sportski događaj postao je najveći i najprijateljskiji festival skijaškog trčanja u klasičnom stilu u Kanadi.

Canadski Birkebeiner održava se u pokrajinskom rekreacijskom području Cooking Lake-Blackfoot koje se može pohvaliti legendarnim sistemom staza za skijaško trčanje. Današnji Birkebeineri skijaju na dugim stazama od sela Ukrajinske kulturne baštine, pokrajinskog povijesnog mjesta na autocesti 16, preko Nacionalnog parka Elk Island (Alberta CAN) do rekreacijskog područja pokrajine Blackfoot (Montana USA).

Jedna misao o “Birkie Legend-priča o kralju i skijama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.