Motorne sanke-signalizacija tokom voznje

motorne sankeBez motornih sanki se ne moze uspjesno odrzavati ni najmanje skijaliste, bilo radi brzih izlazaka na gornje tacke onda kada liftovi i zicare ne rade ili radi spasavanja povrijedjenog skijasa ili potrage za smucarima izgubljenim u magli i sl.

Mnogi ih i iznajmljuju tako da prilog koji slijedi moze samo da bude od koristi i za upravljace a i goste skijalista i ski centara.

Jedno je sigurno da, s obzirom da se radi o vozilu na benzinski pogon, njegovu voznju na planinama treba tretirati po svim pravilima koja vaze za oblast saobracaja motornih vozila.Posto isti tretman, u sredinama sa duzom smucarskom tradicijom i sa zakonima koji regulisu i pitanja funkcije i upravljanja smucarskim centrima i javnim skijalistima, ima i skijaski saobracaj, sve skupa treba staviti u jednu veliku sliku saobracajnice na kojoj se susrecu, masine za uredjenje staza, smucari/skijasi i motorne sanke.

U Kanadi je, radi velikih snijeznih prostranstava a i zaledjenih jezera, voznja motornih sanki u rekreativne svre, nacionalni sport nbr. 2, odmah iza hokeja.Rijetke su kuce koje ih nemaju, pa cak i po nekkoliko.Zato i jesu, vjerovatno, veoma ceste nesrece sa kobrnim posljedicama nastalim po okolnostima prevrtanja sanki, potom propadanja sanki kroz napuknuca u ledu jezera a potom i gubljenja u ogromnim nenaseljenim  bespucima sa surovom klimom kanadskih zima.

Zato, “pamet u glavu”, na sankama ste jednako opasni i za sebe a i za druge.Zadovoljstvo nije opravdanje za gubljenje zivota a i imovine.

motorne-sanke-u-grupi

 

 motorne-sanke-signalizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.skrecem u lijevo     2. zaustavit cu se      

3.skrecem u desno    4. usporavam              

5.mot.sanke dolaze    6.mot.sanke me slijede

7.zadnje mot.sanke u koloni

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.