Olimpijski zlatni prstenovi

izvor:IOC 17 Decembra 2008.

zlatni-prstenovi-olimpijski2Ljetne Olimpijske igre u Beijingu Beijing 2008 Olympic Games oborile su recorde u broju ucesnika I takmicenja ali su takodjer oborile I sve rekorde u broju tv prenosa vecem nego ikada prije (220 tv kuca) I najbrojnijom  tv publikom.

Kao prve Olimpijske Igre pokrivene 100 procenata  sa digitalnim sistemom snimanja I prenosa zvuka, Igre u Beijingu su bile najgledanije u Olimpijskoj istoriji.

 

Ovo ucesce svijetskih televizijskih kuca u uspjehu Igara nagradjeno je od Medjunarodnog Olimpijskog Kommiteta (IOC), na ceremoniji “Olimpijski Zlatni Prsten” .

 

 

Ove godine je 27 filmova bilo u konkurenciji koju je gledao medjunarodni ziri predvodjen pocasnim predsjednikom IOC-a, Juan Antoniom Samaranch-om.Pobjednici primili nagrade u Olimpijskom Muzeju u Losanni, uz prisustvo Predsjednika IOC-a, Jacquesa Rogga, clanova IOC-ove Radio I TV Komisije, brojnih predstavnika televizijskih kuca nosioca prava prenosa , Organizacionih Komiteta Igara u Beijingu, Vankuveru, Londonu I Sochi, Medjunarodnih Sportskih Federacija, grada Lusanne I Kantona Vaud.

 

 

U cetri kategorije dvanaest pobjednika

 

Zlatni, srebreni I bronzani trofeji podijeljeni su u cetri kategorije.NBC Olimpiks je dobio zlato u kategoriji “Najbolja Olimpijska Izvedba sa filmom “The clock of their lives”.

 

Eurosport je dobio zlato u kategorioji Najbolji sportski profil za veoma Inspirativnu pricu o Tai/German macevaocem Wiradech Kothny.

 

Seven Network Australia je dobio zlatno priznanje u kategoriji Najbolji Olimpijski Program, dok je u kategoriji  Najbolji Sportski Prenos, zlatom nagradjena domaca tv kuca “BOB” za tv prenos takmicenja u jedrenju.

 

 

Tokom ceremonije , Predsjednik Rogge je odao postovanje dvjema licnostima iz svijeta televizije, koje su tokom svojih respektabilnih karijera tv prenose Olimpijada smatrale za svoje prioritete.

 

Prvo, Fernando Pardo, prenosio je takmicenja sa Olimpijskih Igara jos od Montreala 1976., radeci za Spansku TV (TVE) I Evropsku Uniju TV kuca (EBU) a kao drugi nagradjeni, Manolo Romero, koji je ove godine proslavio 40 godina rada na tv prenosima Olimpijskih Igara.

 

 

 

Istorija Nagrade Golden Rings

 

 Ovom nagradom koja je osmisljena 1976.godine, Medjunarodni Olimpijski Komitet odaje priznanja za najbolji tv prikaz Olimpijskih Igara Manifestacija dodjele nagrada se organizuje svake druge godine, povodom Ljetnih I Zimskih Olimpijskih Igara.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.