Opet o duzini skija i izboru vezova

nove smucke u prodajiU jednom ranijem tekstu  govorili smo o tome kako izabrati odgovarajucu ski opremu  za Alpsko skijanje, Randonee, Telemark, Skijasko trcanje.

Ovog puta cemo vam dati vise opcija o tome kako izabrati najbolju duzinu skija a potom  opet nesto o ski vezovima.

Ustvari, najbolji savjet je da odete u trgovinu I isprobate opremu.Mnoge trgovine nude montiranu rental opremu koju mozete isprobati prije nego je kupite.

Izbor ski opreme

Danasnja skijaska tehnologija

Generalno, stara pravila izbora skija I druge ski opreme vise ne vrijede radi toga sto se radi brzog razvoja dizajna ski opreme I izbora materijala, a posebno u zadnjih  nekoliko godina,  razlika izmedju  opreme razlicitih skijaskih stilova upotpunosti  rasplinula.

Na primjer, :

·         Telemark  skije su bile nekada mnogo drugacije od alpskih skija sa svojim izrazeno zasjecenim bokovima, meksom I odgovarajucom gipkoscu I, generalno, laksim I  pogodnijim za smjestanje telemark cipele I veza.

  • Alpske Randonee ili skije za Turno skijanje su bile skije  za eksploatisanje, deblje, teze, cvrsce I mnogo ih je bilo teze nostiti kod pjesacenja .

Danas su skije za Telemark mnogo sire nego u proslosti, kako bi pomogle boljoj plovidbi preko nedirnutog snijeznog  pokrivaca I grubljeg su dizajna.I skije za Alpsko Turno skijanje , kao I skije za Telemark,  su povecale svoj bocni zarez da bi pomogle brzem ski karvingu I skratile zavoj.

Kako cete izabrati skije ?

Upotrebljavajuci iskustvo steceno pri citanju predhodnog clanka, lakse cete primjeniti neke generalne  sugestije  koje vam nudimo u donjem tekstu a esencijalne su pri izboru I kupovini skija, ski cipela, vezova I stapova.Ove sugestije nastale kao proizvod naseg skijaskog iskustva, samo su dio generalnih razmisljanja.Za vise specificne preporuke, konsultirajte pisana uputstva proizvodjaca ili posjetite lokalnu prodavnicu skijaske opreme gdje cete vrlo cesto biti u mogucnosti da probate mnoge skije I skijaske komplete I odkriti najbolju opremu za vase skijaske aktivnosti.

Duzina skija

Generalno, duzina skija se godinama mijenjala,posebno  sa aspekta tehnika skijanja I pronalazenja novih materijala za proizvodnju skija.I oblik skija se mijenjao, prateci zelju da se pocetnicima olaksa izvodjenje zaokreta a time I kontrola brzine I pravca kretanja, te su skije modernog doba postale  puno krace I kotovo iste duzine za sve kategorije skijasa.

Mnogi uspjesno upraznjavaju Alpsko skijanje  sa skijama dugim od 120 do 160 cm.Za sve snijezne uslove I vrste snijega jako su dobre  skije debele ispod stopala 75 mm.Ako predvidjate da cete skijati u dubokom prsicu, morate izabrati skije zvane “Mid – Fat” (srednje debele) ili “Super – Fat” skije.

Za primjer navodimo mid-fat skije kao sto su : K2 Apache Recon skije, sa debljinom na sredini od 78 mm I vrhom od 110 mm, ili Rossignol Bandit B3 sa vrhom debelim 120 mm I sredinom od 83 mm.

Za primjer super-fat skija  uzimamo Armada ANT Pro Alpipne, sa vrhovima debelim 133 mm I sredinom od 106 mm, I K2 Seth Vicious, sa sredinom od 98 mm.Obje od ovih super-fat skija krase vrhovi na obje strane I dobro uvinuce za aerial skijanje kao I za skijanje po dubokom suhom snijegu-prsicu, niz velike strmine.
Kod skija za turno skijasko trcanje, vise nego I na jednu drugu vrstu skija,  na duzinu umnogome utice tjelesna tezina skijasa.Skije za skijasko trcanje su poznate po svom savijenom vrhu-koji je njihov najvazniji kvalitet.

Jedno je generalno pravilo  neizbjezno  kod  odredjivanje duzine skija za “klasicnu” ili  “tehniku iskoraka” u smucarskom trcanju , to je “papir test”.Kada smucar stoji tako da mu je tezina jednako rasporedjena na svaku od skija, trebalo bi da je u stanju da klizi normalno preko komada papira.Ako  papir  prijanja za skije, onda one nisu dovoljno snazne pod tezinom vaseg tijela-kratke su.

Skijaski vezovi

Ovde imamo izbor od nekoliko razllicitih vezova, ovisno od to

ga kojim tipom skijanja namjeravamo da se bavimo I pod kakavim klimatskim I snijeznim uslovima .Naravno, trebalo bi reci da za sve brojne tipove I stilove skijanja, koji su se razvili tokom zadnja dva desetljeca, postoji jednako brojan izbor razlicitih skija, cipela I vezova razvijenih od novih sve cvrscih I laksih materijala.To izobilje svega I svacega (misli se na skijasku opremu) je takodjer dio igre-misli se, naprimjer, da se  ni pocetnicki vezovi ne bi trebali otvarati na dasak vjetra, ali kada trebaju da se otvore, oni to I moraju.Takodjer vezovi za experte nebi trebali da lome koljena,ali moraju d adze cipele cvrsto vezane uz skije kao bi mogli izdrzati agresivne zaokrete I zasjecanja.

Pravi vezovi za Alpsko skijanje su projektovani da drze cipelu cvrsto vezanu na za nju predvidjenom mjestu, ali  istovremeno I da se otvore onda kada dodje do pada.Ako ste pocetnik ili smucar srednjeg nivoa znanja, vi biste radi vlastite sigurnosti, trebali izabrati vezove koji se naglaseno otvaranju preko sigurnosnog  zadrzivaca.Dobar  uzorak vezova za smucare od pocetnika pa do srednjeg nivoa znanja, je Rossignol Axium 300, a za expert, Rossignol FKS 185, Tyrolia HD14 RailFlex, ili Salomon S914 FIS bindings.Svi ovi savremeni vezovi su gradjeni cetverougaono  za agresivne skijase koji si ne mogu dozvoliti sporo otvaranje, I zato su podeseni na veliki DIN (pritisak pod kojim se vez mora otvoriti. 

Randonee vezovi su projektovani da zadovolje dva osnovna zahtjeva randonee skijanja-turno skijasko trcanje I penjanje, sa kada to zatreba “slobodnom” petom, a I za alpsko skijanje sa fiksiranom petom.

Najveci dio randonee vezova ispunjava ova dva uslova koristeci celicnu plocu na koju se pricvrscava cipela.Ta se ploca moze vrlo lako prilagoditi za drugu funkciju u kojoj je peta “slobodna” ili fiksirana za potrebe Alpskog skijanja pa da I “iskoci” kod opasnog pada.

Telemark vezovi se proizvode u dva osnovna tipa:

1.tradicionalni 3-pin vez, sa sajlom (Voile Hardware 3 Pin je jedan takav primjer)

2.tip veza sa sajlom I plocom, kao sto je to Black Diamond 02 Telemark vez.

Tri pin vez (vez sa tri oslonca) se jos uvijek veoma mnogo koristi  medju Telemarkerima, dok je vez sa plocom I sajlom generalno cvrsce konstrukcije, popularniji  je I mnogi ga  kupuju za turno skijanje po neuredjenim terenima (back country).

Danas se  uglavnom koriste dva tipa vezova za turno skijasko trcanje.”New Nordic Norm” ili popularno NNN vez, kao sto je to Rossignolov NNN BC automatic vez, I Solomonovi  vlastiti vezovi , SNS, te  SNS BC X-ADV Raid binding.Koji od ovih tipova vezova je bolji je pitanje mnogih debata vodjenih kroz casopise o skijanju I skijaskoj opremi, alli radi toga sto je svaki vez orijentiran na poseban tip cipele, ne mogu se “mijesati” I  uparivati.

Jedan od savjeta je da, kada se odlucite za Randonee skijanje u nekom vama nepoznatom podrucju, raspitajte se koju opremu za te terene najradje koriste domaci skijasi, pa se onda upustite u izbor one koja ce vam najvise odgovarati.

 

Ovaj clanak je na istu temu: https://bihski.com/2008/11/18/kako-odabrati-skije-za-alpsko-skijanje-ono-sto-niste-znali/

2 thoughts on “Opet o duzini skija i izboru vezova

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.