Ako vam ski cipela nije udobna-potrazite strucnjaka

 Napisao: Mark Horejsi

 

ski-cipele-langeSmucari cesto imaju probleme sa ski cipelama.Tesko ih je obuci, a onda nakon izvjesnog vremena  pocnu da stiscu, palcevi su hladni, stopala su spljostena I pravo je olaksanje izvuci ih van.

Neudobne pancerice uveliko umanjuju skijaski uzitak, ali to bas I ne mora da bude tako!

 

Nove ski cipele

 

Anna Collins iz Ultimate Fit Centre u Banfu I Kenmore, nudi ovo rjesenje:

 

“Ski cipele bi morale biti udobne kao cvrst stisak ruku.Trebale bi  pristajati na stopala, bez pritisnutih ili praznih povrsina.”

 

Nepopunjena mjesta u ski sipelama dozvoljavaju stopalima da se krecu unutar njih, sto znatno smanjuje sposobnosti zaokretanja I kontrolu voznje na rubnicima.Da bi to kompenzirali skijasi kopce cipela  pritezu previse, sto rezultira  grcenjem prstiju I stopala, smanjuje cirkulaciju krvi I  stopala cini bolnim I hladnim.

 

Bec Johnson  iz Banff Springs Ski & Mountain Sports, dodaje:”Cak ni iskusni skijasi nebi trebali kupovati krute, skupe cipele”. Visoka cijena ski cipela ne umanjuje mogucnost   pritiska na  zglob ili bola u koljenu ili patnje od zategnutosti misica-morate kupiti  cipele koje vam upotpunosti pristaju.

 

Bec kaze da posebno zene trebaju da imaju  “taman” cipele zato sto mnoge cipele ne dovode u dobru I udobnu poziciju  njihov donji centar gravitacije,( sira karlica), a I misice listova nogu.

 

Clare Everest iz Jasperovog Totem Ski Shop-a se slaze da ski cipele zahtijevaju “precise fit”-skoro tijesno pristajanje uz stopala, tako da mozete samo mrdati palcevima a nikako ciniti neke druge pokrete.”

 

Ona se zalaze za upotrebu  kalupa za cipele koji se  zagrijavaju, “jezika”  I ulozaka, mada treba uvijek imati na umu da I nova cipela zahtijeva regulisanje nakon sto se obuce tek nekoliko puta.

 

Kad prodaje cipela, svaki dobar prodavac-strucnjak za ski cipele ce uzeti u obzir sve kupceve karakteristike, nacin na koji skija, oblik I stanje stopala, snagu misica svoda stopala, fleksibilnost ligamenata, cvrstinu I polozaj zglobova.Skoljka cipele, “jezik” I ulosci, moraju propisno da pristaju uz stopala.

 

Prilagodjavanje/modificiranje cipela

 

Svaka nova ili koristena cipela se moze modificirati da bi bolje pristajala,pa cak I cipele nekoliko brojeva prevelike.Tu su I tretmani za suzene pete, siroka stopala, visok  rist stopala, dugacke palceve, siljate kosti I siroke kosti  podkoljenica.

 

  • Plasticne skoljke cipela, “jezici” I ulosci se mogu prilagodjavati-modelirati, samljeti I presovanjem napraviti udobnijim za stopalo specificnog oblika I karakteristika.
  • Ulozak/flex cipela se moze prilagoditi tako da bolje pristaje  uz stopalo I zglob te tako poboljsava radius i kretnje koljena.
  • Dio uloska koji obuhvala pete stopala, se moze prilagoditi tako da bolje drzi I stisce Ahilove tetive I tako fiksira pete da ne mogu da se krecu.
  • Pravljenje cipela I njihovih dijelova po narudjbi omogucava da stopala budu adekvatno smjestena I podrzana a cipele udobne,stabilno “taman”.
  • Ulosci cipela  za stopala mogu se postaviti tako da obezbijede optimalan polozaj stopala  pa time I pritisak na rubnike skija  (skije klize cijelom svojom plohom ako polozaj stopala nije  izbalansiran).

 

 

Skijanje\smucanje je nacin zivljenja u kanadskim Rockies, I mnogi od naljboljih kanadskih strucnjaga za modeliranje/prilagodjavanje ski cipela rade ovde.Zato, potrazi savjet eksperta I zavrsi sa svojim izkustvima bolnih I hladnih stopala.

 

Skijajte kada god mozete jer je skijanje zadovoljstvo!

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.