Gljive za pocetnike: Branje-prikupljanje gljiva

gljive-priprema1Jedna od najbolje poznatih  kvaliteta  gljiva je JESTIVOST odredjenih vrsta.U nekim dijelovima svijeta, ukljucujuci centralnu I istocnu Evropu, Tursku I Sjevernu Ameriku, gljive su  vijekovima, studiozno I konstantno prikupljane za ishranu.

Bilo da ce se jesti kod kuce ili su prikupljane za prodaju na pijaci ili nekom restoranu, kolicine divljih gljiva (misli se na one koje rastu u sumi) dosezu do nekoliko tona godisnje I znacajno nadmasuju kolicinu konzumiranih uzgojenih gljiva kao sto su Portobello gljiva (Agaricus bisporus), Paddy Straw gljiva (Volvairella Volvacea) I Shiitake gljiva (Lentinula edodes), koje trenutno zauzimaju znacajno mjesto u ishrani ljudi I jedu se sirom svijeta, od zemalja sa hladnom klimom do onih tropskih u Africi I Aziji.

Godisnja potrosnja gljiva je razlicita, ovisno od zemlje ili regiona, lokalne tradicije I obicaja.U Jugoistocnoj Aziji, naprimjer, posebno u Indoneziji, Filipinima I Kini, gljive se jedu stoljecima.U tim zemljama je uzgoj gljiva jedna od glavnih aktivnosti na periferiji gradova i u sellima.

Indonezija je najveci proizvodjac na svijetu Paddy Straw gljive (Volvariella volvacea). U Kini su mnoge gljive koristene u nacionalnoj medicini.U Africi su najpopularnije jestive gljive su iz porodice Termitomyces, koje rastu na gnijezdima termita. Evropa je u tom smislu podijeljena na dva dijela, zemlje u kojim se ne jedu divlje gljive I zemlje u kojim se divlje gljive jedu sa velikim zadovoljstvom.

Prva grupa se sastoji uglavnom od Engleske I Skandinavije, kao I dijela Spanije (mada Spanci jedu Saffron Millk Cap).Drugu grupu sacinjavaju neke zemlje Zapadne Evrope, posebno Francuska, Italija, Njemacka I Svicarska, kao I zemlje Centralne I Istocne Evrope. U Francuskoj, naprimjer, godisnji prosjek konzumirane kolicine gljiva po jednoj osobi, iznosi nekoliko kilograma.

U Istocnoj Evropi je tradicija prikupljanja divljih gljiva stara vijekovima a broj gljiva koje se jedu je veoma velik.Neke gljive kao sto je Peppery Milk Cap (Mlijecnica-Lacraryus Pipperatus), koja je posvuda jestiva, koristi se kao zacin.

Neka pravila za prikupljanja divljih gljiva

Ako namjeravate da gljive koje nadjete u sumi pojedete, ponesite samo one koje mozete sa sigurnoscu identifikovati.Najbolje ih je ubrati dok se nisu u potpunosti razrasle I otvorile, ali trebate biti oprezani jer gljive u toj fazi rasta nemaju konacnu formu I boju.svoga tijela. Mladi primjerci, koji se sa sigurnoscu mogu prepoznati , su mnogo ukusniji nego kada su u odraslijoj fazi.

Gljive zelena pupavka 3Zelena pupavka (Amanita phaloides) prouzrokuje vise trovanja sa fatalnim zavrsetkom nego sve druge otrovne gljive zajedno.

Mlade gljive ostaju cvrsce tokom kuhanja I ne moraju se odmah jesti te ih je moguce drzati u frizideru tako pripremljene ali niposto duze od tri dana. Neke vrste se moraju ubrati kompletne, sa korjenom, drskom I kapom, kako bi se sa sigurnoscu I bez ikakvih rezervi mogle identifikovati, kao sto je to slucaj, npr., kod identifikacije Amanite rubescens (Bisernice)- koja je jestiva I Amanite pantherine-koja je otrovna.

Inace, gljive se presjecaju nozem u nivou zemlje.U slucaju da stabljika-noga gljive nije jestiva, kao sto je to kod Parasolke-Suncanice (Makrolepiote procere), ubere se samo njena kapa. Prije nego gljive spustite u svoju gljivarsku korpu, uklonite sa njih sve tragove prljavstine, komadice trave ili borove iglice.Pokusajte da kuci donese sto je moguce cistije gljive oslobodjene prljavstine I insekata, jer, kako ce to biti kasnije objasnjeno, pranje gljiva prije kuhanja treba izbjegavati.

gljive-gljivarski-priborSlika opreme beraca gljiva: Korpa od pruca, noz (cakija koja se moze sklopiti) I stap

Nemoj nikada besciljno stapom strugati po zemlji I otpalom liscu u potrazi za gljivama jer ces tako presjeci I unistiti tlo u kojem rastu miceliji, sto moze unistiti gljivu koja je tu kao njihov izdanak.Ako ste pazljivi kada berete gljive I ne uznemiravate sredinu u kojoj su izrasle, necete omesti ni izrastanje novih gljiva u bliskoj buducnosti.Micelijum prisutan u zemlji na istom mjestu moze ponovo proizvesti gljive tokom iste sezone branja ili naredne godine.

Pokusaj da ne mijesas razlicite vrste gljiva u istoj korpi.One sa osjetljivim I lomljivim mesom bi trebalo odvojiti od onih koje su cvrstog, jer bi mogle da ih ostete I od njih naprave nejestivu kasastu masu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.