Gljive: Osnovne metode kod pripremanja gljiva

gljive-boletus-edulis-vrganj1rakija uz gljive

Mada je opste prihvaceno pravilo da se gljive moraju pripremati odmah nakon branja, opredjeljenja o nacinu njihove prireme su veoma  podijeljena.

Neki kuhari ih kuhaju/peku na laganoj vatri ne duze od jednog sata, dok drugi misle da ih treba kuhati/peci  brzo I na visokoj temparaturi. Sve je to, medjutim, stvar ukusa, pa I specificnosti vrste gljive koju pripremate.

 

Gljive debljeg mesa, kao sto su to sve vrste iz porodice Boletusa, Krasnica, Lisicarki I dr., mogu izdrzati dugo kuhanje dok one sa tankim I lomljivim mesom (balegarke, Bisernica, Blagva I dr.)  treba peci brzo I to na veoma vrelom ulju, jer ako ih budete pekli dugo pretvorit ce se u bezlicnu neukusnu kasu.

 

Kao generalno pravilo, prva faza pecenja treba da omoguci da gljive puste tecnost iz svog mesa, sto je moguce ako ih pecemo u kotlicu ili tavi koja je dovoljno velika da je u njoj moguce I kuhati I koja omogucava da voda iz nje ispari. Ova faza ne zahtijeva dodavanje masti ali bi supena kasika ulja pomogla da se gljive ne lijepe za dno posude.

 

Kolilcina tecnosti koju gljive ispuste tokom pripremanja, razlicita je, a ovisi od vrste gljiva a I od toga dali su bile oprane prije pripremanja. Vrganj, npr,  koji je tipicna gljiva tvrdog mesa  I koju ne treba prati, ispusta veoma malo tecnosti.

 

Druga faza se sastoji od brzeg-kratkog przenja gljiva na masnoci od izmjesanog ulja I putera a na visokoj temparaturi. Negdje se koriste  jako zacinjena ulja a u Francuskoj to ponekad rade na masnoci  patke. Drugi nacin kuhanja gljiva je dinstanje u tavi sa poklopcem.

 

Gastronomija nije egzaktna nauka, tako da je na individualcima  da otkriju najbolje nacine pripremanja  svojih najdrazih vrsta gljiva. Divlje gljive/gljive ubrane u sumi, se sve cesce mogu naci na jelovniku boljih restorana sirom svijeta sto je rijetkost (sa izuzetkom Slovenije) u prostorima bivse Jugoslavije.

 

Mnoge vrste koje su do skoro mogle da se uberu iskljucivo kao divlje u sumi, sada je moguce uzgajati sto daleko olaksava njihovo pripremanje I razvoj novih nacina I recepata.

 

Padanje cijene gljiva takodjer olaksava eksperimentisanje u njihovoj pripremi. Sta vise, oni kojima smeta  sto divlje gljive nije preporucljivo prati, mogu upotpunosti da se okrenu vrstama koje se mogu uzgajati jer one rastu na sterilnom substratu I ne sadrze stetne supstance.

 

Jedno od jakih pravila kod pripremanja gljiva je da ih tokom pripreme ne treba mijesati sa drugom  hranom a pogotovo ne sa bilo kojom vrstom sira, jer im on razblazuje njihov specifican okus.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.