Gljive: Branje gljiva-savjeti za pocetnike

Prije nego sto se odlucite da sakupljate jestive gljive, treba da upoznate Zelenu pupavku (Amanita Phalloides)

 

i Usiljenu pupavku ( Amanita virosa)-nase najopasnije gljive. Za smrtni ishod trovanja dovoljan je jedan jedini klobucic prosjecne velicine.

Vazno je zapamtiti: najveci broj otrovnih gljiva nalazi se medju listicarkama, a najopasnija je Zelena pupavka , koja uzrokuje oko 95% svih trovanja gljivama sa smrtnim ishodom.

Zelena pupavka/Amanita phalloides

Zelena pupavka

Prvi znaci trovanja uocavaju se kasno, dva sata illi cak dva dana nakon konzumiranja.Sto je period od konzumiranja do uocavanja simptoma duzi, posljedice trovanja su teze.Kod vrlo kasnog uocavanja simptoma radi se o opasnom trovanju i potrebno je lijecenje u bolnici.


Zelena pupavka/Amanita phalloides

Zato je vrlo vazno da naucimo raspoznavati barem najopasnije otrovne gljive, kako ne bismo doveli u zivotnu opasnost sebe ili svoju porodicu.

Smrtno otrovne pupavke prepoznajemo po slijedecim bitnim znacima:

Bijel, zelen , zutozelenkast ili sivkast klobucic (sesir) u kombinaciji sa struckom (drskom), koji nosi prsten (kod starih gljiva moze da odpadne); zadebljalo dno strucka  je obavijeno bijelim jednostavnim, kozastim ovojem!Glljive sa takvom kombinacijom mogu da budu smrtno otrovne.Prilikom sakupljanja bijelih i zelenkastih gljiva uvijek treba  imati  u vidu mogucnost zamjene jestivih gljiva otrovnim.Brizljivo pretrazimo strucak:postoje li obojak i obruc ispod listica?

Veliki broj jestivih vrsta ima obruc ali nema kozasti ovoj u dnu struck.Ima ih sa obojkom ali takve nemaju obrucica na strucku.Postoji samo jedna jestiva vrsta sa obrucicem i obojkom, koju mozemo slobodno da beremo, cak je i vrlo trazena, to je Blagva (Amanita caesarea).Nju brzo identifikujemo, jer ima crveni klobuk, zuto trusiste i zuti strucak, sto otrovne vrste nemaju.

Zelena pupavka/Amanita phalloides

Opasne pupavke imaju cesto dno strucka duboko u zemlji ili liscu, tako da se obojak ne vidi.Zato pri sakupljanju njima  slicnih listicarki ni u kom slucaju ne beremo samo  klobucice nozem, jer postoji opasna mogucnost zamjene!

Sakupljajmo uvijek cijele gljive, sa klobukom i struckom, a prije svega vrste koje dobro poznajemo.

” Sakupljajmo jestive gljive ” autor Anton Poler

Izdavac: Svijetlost Sarajevo Zavod za udzbenike i nastavna sredstva  1991.godine

 

 

 

 

 

 

Zelena pupavka/Amanita phaliodes

 

 

gljive Knjeginja-Blagva

Amanita caesarea/Blagva/Knjeginja/carska gljiva najukusnija iz roda Amanita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muhara, Amanita Muscaria

Muhara

Amanita

Amanita virosa/ Andjeo smrti

Gljive Amanita Bisporigera

Amanita rubescens/Bisernica – Jestiva pupavka – negdje uvjetno jestiva

Bisernica/Amanita rubescens

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/19243/Otrovanje-gljivama-micetizam.html

5 misli o “Gljive: Branje gljiva-savjeti za pocetnike

 1. pohvalno u svakom smislu,jer u narodu pre ovladava uvjerenje da dobro poznaju svijet gljiva ,no kad se upuste u avanturu branja istih;!gle čuda; nedoumica,!!!koja li je ovo vrsta,kako se ono zove ovaj primjerak:???Post je svakako vrijedan pozornosti jer je veoma sažet i strućan te ga kao takvog treba i shvatiti korisnim i važnim,a u cilju sprijećavanja neželjenih posljedica.Pozdravljam svaku vrst edukacije!!!

  Sviđa mi se

  1. Hvala lijepo na komplimentu gospodine Stjepane.Misljenja sam da je za edukaciju gljivara pocetnika najbolja kombinacija dobre literature i iskusnog gljivara kao edukatora.Ujedno, mislim da je problem pronaci dovoljno snazne argumente i njima upozoriti na opasnosti koje vrebaju iz gljiva otrovnica a pri tome ne mistificirati oblast o kojoj je rijec. Gljive su nam nepoznate onoliko koliko smo o njima naucili!

   Hvala puno, srdacan pozdrav, Vlatko Slokar

   Sviđa mi se

 2. G.Lazicu, hvala na sugestiji. Imam nekoliko veoma dobrih knjiga za gljivare pocetnike, a jedna od njih je i ovaj mali djepni prirucnik kojem je autor Anton Poler a izdala ga je sarajevska “Svijetlost” 1991.godine, iz kojeg je i izvadjen tekst u ovom postu.

  Medjutim, kako nisam pristalica setanja sumom sa gljivarskokm slikovnicom u ruci, preporucujem sto vise izlazaka u prirodu a po mogucnosti u drustvu sa nekim kome gljive nisu nepoznate. Pri tome sugerisem da se prvih dvije – tri godine berac pocetnik zadovolji branjem 1 – 3 gljive a potom lagano siri listu.

  Nije neuspjeh brati samo jednu vrstu ako si potpuno siguran koja je.

  Polerovu knjigu predstavljam u posebnom prilogu jer nemam mogucnost da je prilozim uz ovaj komentar.

  Srdacan pozdrav, Vlatko Slokar

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.