Gljive – Ono sto o gljivama niste prije znali !!

1.Gljive su paraziti I potpuno su drugacije u odnosu na biljke kao sto se I biljke razlikuju od zivotinja.U stvari, gljive I zivotinje se nalaze u istom – ogromnom kraljevstvu “Opisthokonta”.

2.Gljive recikliraju/preradjuju biljke nakon sto one “umru” I pretvaraju ih u plodni humus.Kada ne bi bilo gljiva, Zemlja bi bila prekrivena sa nekoliko stopa visokim biljnim ostatcima sto bi izazvalo skoro nestajanje svakog zivota na planeti.

3.Najstarija gljiva pronadjena u jednoj posudi je od prije 90 miliona godina-gljiva Cordyceps.Naucnici su nedavno  odkrili fosilne ostatke gljive koja je prvi put bila nadjena 1859.godine I nazvana Prototaxites, za koju se predpostavlja da je nastala prije vise od 420 miliona godina, u vrijeme kada su najvece biljke bile visoke 2 stope (visina dva sopala).Prototaxites, je bila visoka 3 stope I lezala je oborena na tlu, ali je u stojecem stanju  bila visoka 30 stopa, sto znaci da je bila u to vrijeme najvisociji organizam na planeti…bila je divovska gljiva.

4.Neke od najstarijih zivih kolonija gljiva su vilinski krugovi gljiva u neposrednoj blizini poznatih Stonehenge rusevina u Engleskoj.Vilinski krugovi gljiva su toliko veliki da se mogu vidjeti I iz aviona.

5.Neke od gljiva proizvode komponente kojim se mogu lijeciti oboljeli od raka! To je otkriveno u Japanu gdje su naucnici utvrdili da je prisutan veoma mali procenat oboljelih od raka.Utvrdili su da je to posljedica kontinuiranog konzumiranja gljive Enokitake.

6.Kuhanjem nekih vrsta gljiva se mogu dobiti predivne boje za tkanine.Knjige Mushrooms for Dyes, Paper, Pigments & Myco-Stix™ i The Rainbow Beneath My Feet ce vam dati uputstvo kako na taj nacin napraviti boju od kuhanih gljiva (zatrazite pomoc od svojih roditelja).

7.Mnoge gljive rastu pod uticajem svijetlosi, crpeci enregiju I toplotu sunca, bas kao i biljke, ali naucnici jos uvijek nisu odkrili nacin na koji to cine;

8.Spore gljiva napravljene su od materije chitin, najtvrdje prirodno-nastale supstance na Zemlji.Neki naucnici naslucuju da bi spore gljive mogle biti otporne I tokom eventualnog putovanja kroz svemirska prostranstva; dok nekolicina misli da  su neke vrste gljiva pronadjene na Zemlji, dosle iz svemira!(Neki vjeruju da ljudi koji o gljivama misle na taj nacin, takodjer poticu iz svemira!)

9.Pod odgovarajucim uslovima, spore nekih gljiva su u stanju na miruju decenijama pa I stoljecima, da bi onda opet izrasle;

10.Gljive su upotrebljive ne samo kao hrana I u medicini kao lijek, vec se koriste I u bioremediation, da bi apsorbovale I preradile stetne I opasne supstance kao sto su ulje, pesticidi I industrijski odpad na mjestima gdje je njima izrazeno ugrozena okolina.

Ako gljivu jede puz ili neka druga zivotinja, to apsolutno ne znaci da ta gljiva nije opasna i otrovna za covjeka!!

Svijet gljiva drzi u sebi jos mnoge neodkrivene tajne.Mozda I vi mozete pomoci da neke od misterija gljiva budu otkrivene!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.