Gljive – Mushrooms-malo informacija pred proljetnu sezonu branja

Izvor: North American Wildlife – prevod bihski.com

GLJIVE

cropped-gljive-u-bojama.png

Bez obzira na to jeste li gljivarski entuzijast ili ne, procitajte  ovaj tekst. Ljepota gljiva, njihova raznolikost i zamršeni životi sigurno ce vas zaintrigirati.

 

Svijet gljiva (kraljevstvo gljiva) je pun iznenadjenja. U njemu su gljive zelene, ljubicaste boje, razlicitih oblika, neke u obliku kompletnog pticjeg gnijezda sa jajima, neke  su crvene I kao da po sebi imaju modrice, neke rastu samo u mraku, dok neke niknu pred vasim ocima.

 

Gljive cine dio ogromne grupe organizama  koje nazivamo gljive/fungi/ – organizmi definisani njihovim navikama I nacinu na koji rastu I njihovom nesposobnoscu da proizvode hranu same za sebe.

cropped-cropped-gljive-za-naslovnu-3.jpg

Kao mahovine ii paprati, gljive se razmnozavaju radje sicusnim sporama nego cvjetovima I sjemenom. Kod mnogih vrsta, kao sto su Amanite, spore se razvijaju samo na unutrasnjoj strani kape; kod drugih gljiva spore se razmnozavaju po cijeloj povrsini tijela gljive ( coral fungi/Ramaria aurea/)  ili unutar tijela gljive (puffballs/Lycoperdon pyriforme/).

 

Kada  spore sazriju I oslobode se od tijela  gljive-roditelja, one se rasprse okolinom nosene vjetrom, saprane kisom ili nosene na nogama letecih insekata I do udaljenih lokacija. Kada se spore spuste na odgovarajucu lokaciju (mekano vlazno zemljiste) sa razvijenom mrezom podzemnih niti, vlakana (micelija) tu se I razviju u gljive. Micelijum je uvijek bijel , i cesto ga mozete naci ako malo proceprkate po tlu, trulom drvetu ili nekom drugom materijalu iz kojeg je izrasla gljiva.

 

Micelijum proizvodi na sebi otekline, zadebljanja koja ce izbacitii na povrsinu I tako formirati mesnatu strukturu – gljivu – koja ce da proizvede spore.

 

Nekoliko vrsta gljiva, kao visoko cijenjeni tartufi, nikada ne izrastu na povrsinu tla, oni su strogo podzemni.

 

Iako je gljiva sama po sebi (dio koji je iznad zemlje) vrlo kratkog zivotnog vijeka , miceliji  mogu zivjeti desetljeca, pa i vijekove. Duzina micelija zavisi od ishrane, snabdijevanja hranom, jer njima, za razliku od rugih biljki, I gljivama nedostaje hlorofil a nesposobne su da proizvedu vlastitu hranu. Gdje one nalaze hranu za sebe zavisi od vrste do vrste. Neke, kao Oyster Mashroom – bukovaca, koriste raspadajuce – trulo drvece ili njihov vec istruli material. Neke gljive se prehranjuju tako sto izrastu na nekoj drugoj zivoj biljki ili drugoj gljivi ili zivotinji, prouzrokujuci njenu bolest ili smrt. Ponekad, kao I gljiva Narandjasti Cordyceps, rastu na insektima.

gljivelisicarkakaofanta

Cantharellus Cibarius/ Lisicarka/

Mnoge  gljive,(vecina) kako su naucnici utvrdili, zive u simbiozi sa nekim zivim drvetom od kojeg uzimaju hranu ali na nacin kroz koji I to drvo ima odredjenu korist. Micellium gljive  se ispreplete I spoji sa klicama korijena drveta , gljiva tako od drveta uzima potrebnu hranu a drvo dobije neophodne hranjive tvari od gljive.

 

Ponekad, odnos gljive I drveta moze da bude izuzetno specifican jer neke gljive ce uvijek rasti  ispod ili blizu jedne te iste vrste drveta, pa ako ste uvijek u stanju da raspoznate o kojem drvetu se radi, imat cete glavni element za identifikaciju te gljive.

 

Traganje za gljivama je aktivnost koju je moguce provoditi u svim godisnjim dobima. Cak ima gljiva koje se javljaju iskljucivo tokom zime, u hladnim uslovima. Ali, jesen, posebno nakon kise, je najbolje vrijeme za traziti gljive, vlazna proljeca su odmah iz nje.

 

Gljive ostavljaju dojam da se uvijek vracaju na isto mjesto a ustvari, one su uvijek tu, njihov micelij je odmah ispod povrsine tla, on samo ceka najbolje uslove da bi se razvio u kljivu.

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.