Olimpijski muzej u SA-konacno!

Izvor: klix.ba

Obnova monumentalnog objekta u Sarajevu, Olimpijskog muzeja, svakog dana sigurno korača ka cilju odnosno potpunoj rekonstrukciji i otvaranju vrata naredne godine.

U proteklim danima radovi na obnovi fasade privedeni su kraju, a obnovljena je vanjska stolarija i ulazne stepenice sa ogradom. Radnici trenutno rade na skidanju zaštitnih mreža i skele.

U narednom periodu radovi će biti preseljeni unutra što će predstavljati završnu fazu obnove, a obuhvatit će radove na instalacijama i uređenju interijera.

Projekat za cilj ima u izvornom obliku očuvati uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vratiti olimpijski duh.

“Vrijeme je da se olimpijski duh vrati u naš grad”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

U maju ove godine direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, koji je tokom rata spasio eksponate, izrazio je zadovoljstvo što će budućim genercijama ostati jedini sportski muzej u BiH. On je kazao da su ZOI’84 bile zvjezdani trenutak koji je obilježio Sarajevo 20. vijeka uz Sarajevski atentat i ratnu opsadu početkom ’90. godina.

Treba istaći da je prošlog mjeseca Vijeće ministara BiH odobrilo sredstva u iznosu od 250.000 KM koja će biti utrošena na obnovu zgrade.

Gradonačelnik Skaka najavio je da će ovim sredstvima biti završena obnova Olimpijskog muzeja, institucije koja čuva važan segment historije BiH i podsjeća na Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine, izražavajući nadu da će vrata otvoriti 2019. godine za bh. građane i turiste.

Sarajevo Olimpijski muzej

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.