FIS I UBI zabranjuju upotrebu voskova sa fluorom od sezone 2020/21.

Medjunarodna skijaska federacija.

Organizacije  sportova na snijegu  Sjedinjenih Država i Kanade danas su objavile formiranje radne grupe koja ce se baviti pitanjima slobodne upotrebe ugljikovodika, kao jednog od sastava voskova za mazanje skija.

Uz prisustvo predstavnika:

US Ski & Snowboard-a, nordijsko skijanje SAD-a, biatlon organizacije u SAD-u, američkog paraolimpijskog nordijskog skijanja, američkog paraolimpijskog alpskog skijanja, američkog paraolimpijskog snowboardinga, alpsko skijanje  Kanade, skijanje slobodnim stilom Kanada, nordijsko skijanje Kanada, biatlona Kanada, nordijske kombinacije Kanade, skijaški skokovi Kanada i predstavnika industrije proizvodnje voskova-maza za skije,

izabrana je Radna grupa zadužena  za utvrđivanje politike za uklanjanje iz upotrebe fluoriranog ski voska iz svih priznatih i zvanicnih nivoa  takmicenja u  sportovima na snijegu u Sjevernoj Americi, počevši od sezone 2020-21.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) i Međunarodna unija za biatlon (IBU) 2019. odlučili su da će upotreba  fluoriranog ski voska biti zabranjena za sve discipline FIS i IBU počevši s nadolazećom sezonom 2020-21.

Fluorirani vosak i sirovi spojevi perfluorooktanske kiseline (PFOA) koji čine ove proizvode od voska znanstveno su proučavani zbog njihovih negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje.

U Sjedinjenim Državama mnogi spojevi koji se nalaze u proizvodima fluoriranog voska sadrže sastojke navedene u Zakonu o kontroli toksičnih tvari. U julu 2020. Europska agencija za kemikalije zabranit će prodaju, proizvodnju i uvoz svih proizvoda koji sadrže PFOA.

Radna grupa za slobodnu upotrebu ugljikovodika započela je redovne sastanke kako bi olakšala brojne aspekte razvoja politike i pravila koja će uskladiti sve razine domaće konkurencije i treninga s pravilima i propisima FIS-a i IBU-a, a dovesti će do potpune zabrane fluoriranog voska u svim proizvodima..

Radna skupina obvezna je da od svih proizvodjaca voskova za mazanje skija zatrazi popis proizvoda za koje je testiranjima utvrdjeno da nemaju fluorirane proizvode u svom sastavu.

Medjunarodna skijaska federacija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.