Giro d’Wood Lake

Wood Lake je jezero koje čini lanac od 5 najvećih jezera u Okanagan dolini u unutrašnjosti Britanske Kolumbije (BC) u Kanadi.

Jezera u Okanagan dolini su formirana otprilike prije 8900-9000 godina.

Wood Lake se nalazi južno od Kalamalka jezera sa kojim je 1908 godine povezano tada probijenim Oyama kanalom. Jezero se nalazi između naselja Oyama na sjeveru i Winfield na jugu.

Wood Lake je poznato po ribolovu na rainbow pastrmku (oncorhynchus mykiss), koja živi u hladnim vodama oko Tihog Okeana u Sjevernoj Americi i Aziji.

Jezero je dobilo ime po Tomu Wood-u, koji je doselio i skrasio se na južnom dijelu jezera oko 1860 godine.

Površina jezera je 9 km2, srednja dubina 21.5 m, najveća dubina 34 m, nadmorska visina 391 m.

Kome je poznata lijepa aplikacija AllTrails, u njoj će naći opis, mape, reviews itd pješačko/biciklističke staze oko jezera nazvane Wood Lake Loop.

U Srijedu 17 marta, sam sjeo u auto i odvezao se 33 km sjeverno od Kelowne, prema Vernonu, do Wood Lake, s odlukom da biciklom provezem taj Wood Lake Loop.

Trail počinje s sjeverne strane Oyama Rd blizu pošte i prodavnice. Sjeverna i istočna sekcija ide trasom Okanagan Rail Traila ( to je prekrasan trail po trasi bivše pruge koji ide od Calgarija do Vernona u dužini od 55 km). Taj dio je miran i tih. Ravan. Sa 2 odmorišta i 2 pokretna toaleta. I sa mnoštvom malih plažica za kupanje ljeti. Na jugu već ulaziš u naselje Winfield, saviješ udesno (ka zapadu) i uz cestu Woodsdale Rd vozeći uzbrdo ( malo teži dio traila) pređeš Okanagan autoput (ima semafor) , produžiš Oceol Roadom, sve do Pretty Rd. Saviješ udesno i spustiš se nizbrdo Pretty Roadom, podvožnjakom prođeš ispod Okanagan autoputa i izbiješ na novu asfaltnu cestu Pelmewash Parkway, koju pređeš na pješačkom prelazu i izbiješ na zapadnu sekciju Wood Lake Loopa. Zapadna sekcija je asfaltirana, jako brza i puna biciklista i pješaka. Vozeći njom uz jezero, uživajući u divnim pejzažima, stigneš do početne tačke i zatvoriš loop.

Na početnoj tački čekali su me supruga i sin sa 0.5 litara Stiegl piva i Quest protein barom. Dan je bio prekrasan, topao. Uživao sam. Lijepo je biti penzioner!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.