Peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

Preuzeto od Klix.ba

 

B. R.5 sati88komentara259dijeljenjaFacebookTwitterEmailEmail

Odluka državne komisije: Nacrt projekta za sarajevski Trg Alija Izetbegović nije prihvatljiv

Ilustracija: Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine

Ilustracija: Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine

Nacrt urbanističkog projekta za sarajevski Trg oslobođenja – Alija Izetbegović nije prihvatljiv – tako je odlučila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.Riječ je o projektu Općine Stari Grad kojim je planirana gradnja podzemne garaže ispod trga i uklanjanje dijela drveća. U ovoj državnoj komisiji su obrazložili svoju odluku.

“Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović odnosno usklađenost istog sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine broj 1/21 i 10/21) donijela zaključak da nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović nije prihvatljiv. Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže gradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima”, ukazali su.U CENTRU GRADAIspod Trga “Alija Izetbegović” u Sarajevu gradit će se garaža: Šta će biti s parkom?

Zbog plana da se pravi podzemna garaža na navedenoj lokaciji nezadovoljan je dio javnosti. Između ostalog, njima je neprihvatljivo da se smanjuje zelena površina, pa s njom i višedecenijska stabla.

U Komisiji su najavili da će izmijeniti i dopuniti Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva, a kao razlog za to su naveli određene nejasnoće u implementaciji.

“Izmjenom i dopunom Odluke će biti dodatno precizirane zone i nadležnosti različitih nivoa u prostornom obuhvatu predmetnog nacionalnog spomenika”, potcrtali su.

Zbog ove odluke su pojedini zvaničnici u Kantonu Sarajevo negodovali jer smatraju da se njome neopravdano onemogućava gradnja u atraktivnim dijelovima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika su potvrdili da su primili peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Najavili su da će i donijeti takvu odluku.

“Olimpijska borilišta uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću. Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – 14. Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom. U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija”, istakli su.

Kako su saopćili, prema odredbama Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

Predsjednik ove komisije je bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić, a članovi su i Zoran Mikulić, bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) i Anđelina Ošap-Gaćanović.

Jedna misao o “Peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

  1. Po mom mišljenju uži centar, jezgro, grada Sarajeva treba konzervirati i zatvoriti za svaku novu gradnju. Specijalno gradnju komercijalnih i stambenih objekata.
    Taj dio grada je tako pun istorije, da to treba čuvati i sačuvati. Sačuvano je bilo kroz minule decenije i stoljeća, pa zašto ne bi bilo sačuvano i danas u ovom modernom 21 vijeku?
    Hoće podzemnu garažu? Kakvu garažu? U tom dijelu grada treba potpuno zabraniti motorni saobraćaj, osim naravno gradskog. Napraviti pješačku zonu, biciklističke staze i slično. I umjesto sječe postojećeg drveća, tu treba posaditi novo drveće. Potpuno ozeleniti taj dio grada!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.