Štitnici za koljena (Knee Pads)

Obično štitnike za koljena koriste gorski (mountain) biciklisti, jer su izazovi i opasnosti vjerovatno najveći i najčešći u ovoj grani biciklizma.

Biciklisti žele zaštititi svoja koljena od udara (ogrebotina, razderotina itd) u stijenje, drveće, korijenje, više i niže žbunje, prilikom vožnje i pada.

Po nekim teorijama štitnike za koljena najviše koriste biciklisti koji su ranije imali povredu koljena. Po mom mišljenju štitnike bi trebali koristiti svi biciklisti jer osim osnovne uloge tj zaštite koljena od mehaničke povrede, štitnici povećavaju osjećaj sigurnosti, utopljavaju koljena i uopšte povećavaju osjećaj udobnosti.

Ljudsko koljeno se uglavnom sastoji od kože, kosti i ligamenata. Tu skoro da nema mišića i masnoća. Zimi i u hladnije vrijeme koljena se vrlo brzo ohlade, pa je dobro odijevati štitnike da se koljena zaštite od hladnoće i brzog gubljenja toplote. Štitnici povećavaju i cirkulaciju i protok krvi, što se manifestuje i boljom vožnjom i boljim okretanjem pedala.

Uglavnom postoje dva tipa štitnika – oni sa zateznim kaišem (strap-on) i oni na navlačenje (pull-on). Strap-on se navuku preko koljena, pa se onda zategnu kaišem ili trakom. Ovi štitnici su glomazniji i teži, ali s druge strane obezbjeđuju bolju zaštitu. Pull-on se samo navuku preko koljena. Oni su tanji i lakši, i samim time čine slabiju zaštitu.

Štitnici za koljena se proizvode u različitim veličinama. Opšti način određivanja veličine je broj hlača koje oblačite. Medium (M) size pantalona preporučuje M size štitnika, L hlače daju L štitnike itd. Međutim tačniji način je ako 10 cm iznad koljena izmjerite obim noge. Tu cifru u cm ili inches potražite na tablici veličina na kutiji štitnika koje kupujete u prodavnici i dobićete svoju veličinu štitnika za tog proizvođača.

G – Form štitnik

Na gornjoj slici su štitnici poznate firme G-Form, koje sam koristio dok sam vozio Mountain Bike. Prosto su fantastični. Osjećaš se kao srednjevjekovni vitez u oklopu, a i (za mlađe bicikliste) lijepe se za oči djevojaka koje usput prolaze. Koštaju otprilike 80-100 dolara.

Otkako sam prešao na Gravel (šljunak) biking, što smatram manje opasnim, prešao sam na jednostavnije štitnike:

Mnogo jednostavniji i mnogo jeftiniji štitnici (negdje cca 10-15 dolara). I njih i preporučujem. Za biciklistu amatera, srednje ili gornje srednje kategorije, oni će svoj zadatak obaviti. Zaštitiće vas u dovoljnoj mjeri.

I na kraju generalni savjet – uvijek koristiti štitnike za koljena. Bilo kojom vrstom biciklizma da se bavite, čuvajte svoja koljena. I najjeftiniji su dobri. Obaviće svoj zadatak!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.