Zastava BiH se zavijorila na krovu Turske: Grupa bh. avanturista osvojila Ararat

Preuzeto sa Klix.ba A. K.3 sata50komentara415dijeljenjaFacebookTwitterEmailEmail

Bh. ekipa na nesvakidašnjem usponu (Foto: Privatni album)

Bh. ekipa na nesvakidašnjem usponu (Foto: Privatni album) 

Grupa bh. zaljubljenika u planinarenje, prirodu, putovanja i avanture se početkom jula odlučila u osvajanje planine Ararat, ugaslog vulkana koji je ujedno i najviši vrh Turske, na 5.317 metara nadmorske visine, gdje se i zavijorila zastava naše zemlje.

U bh. ekspediciji koju su sačinjavali avanturisti iz Sarajeva, Tuzle i Gračanice, našao se i Miran Stambol, koji je za Klix.ba ispričao svoja, ali i iskustva ostalih članova ekipe koja je bila specifična i po tome da se svi međusobno nisu poznavali. Osobe različitih generacija i profesija spojio je avanturistički cilj – osvajanje krova Turske.

Stambol nam priča da se veličanstveni uspavani vulkan sastoji od Velikog Ararata, ogromne snježne kupole, dok mu uz bok stoji pratilac Mali Ararat, koji doseže visinu od 3.896 metara nadmorske visine.

“Put do samog vrha nije nimalo jednostavan te je potrebna velika želja, uz fizičku i psihičku izdržljivost. Samo putovanje trajalo je 10 dana, gdje smo uspon izveli sjeverozapadnim grebenom te boravili u dva aklimatizacijska kampa (jedan na 3,200 i 4,200) sa više od 32 sata hoda i uz ukupnu visinsku razliku od 3.687metara”, navodi Stambol za Klix.ba, naglasivši da su njegov tim sačinjavale i dame koje su ga oduševile energijom i snagom koju posjeduju.

Njegova priprema za ovaj poduhvat trajala je nekoliko mjeseci, s obzirom na to da je tijelo bilo potrebno prilagoditi i nadolazećim okolnostima koje nisu bile nimalo jednostavne.

“Unutar 24 sata smo promijenili potpuno klimu, s obzirom na to da smo krenuli sa 43 stepena celzija, a došli smo na minus 15 stepeni. Isto je bilo i s nadmorskom visinom te je veoma važan trenutak aklimatizacije jer su visinske bolesti česte i mogu biti problem nekim planinarima. Ono što predstavlja posebno iskustvo je prolazak kroz ‘zid oblaka’ na visinama više od 4.200 metara i upravo to je najčešće mjesto gdje se ukažu simptomi visinske bolesti. Zbog toga se mnogi moraju vratiti u bazni kamp, bez mogućnosti da nastave uspon. Spavali smo u šatorima, na litici, ali taj pogled, zrak i osjećaj uspjeha su apsolutno vrijedili truda”, prisjeća se Stambol.

Našeg sagovornika najviše je impresionirala veličina planine koja se najbolje prikazuje kroz njenu sjenu u ranim jutarnjim satima.

“Dodatno, iz razgovora s našim lokalnim vodičem me dojmila činjenica da su tamošnje klimatske promjene vidljive golim okom. Naime, snježna kupola je sve manja i tanja iz godine u godinu zbog rasta temperature, dok su kiše sve rjeđe, a vjetrovi češći. To izrazito otežava ionako težak život lokalnom stanovništvu, ali i ostavlja neizbrisive tragove na floru i faunu. Mogu reći da je ovo sigurno jedno od putovanja koje me mnogo dojmilo, ispunivši sebi veliku želju”, nastavlja naš sagovornik.

Osim svoje ljepote, Stambol navodi da je Ararat specifičan i zbog legendarnog vjerovanja, da je riječ o mjestu na kojem se Nojeva barka zaustavila nakon Velikog potopa, oživjevši ponovo čovječanstvo.

“To smo imali priliku i vidjeti i vjerujem da je to nešto najposebnije za ovu lokaciju”, nadovezuje se Stambol koji se sa članovima ekipe u nedjelju vratio u BiH.

S druge strane, Stambol se osim planinarenja aktivno bavi još i trail i cestovnim trčanjem, ali i biciklizmom, a putem društvenih mreža često se trudi prikazati svu ljepotu i raskoš bh. prirode.

“Od trenutka kada sam se počeo baviti aktivnije sportom, moj život se potpuno promijenio, ali sam i ja na njega počeo gledati drugačije. Taj osjećaj zadovoljstva koje tijelo proizvodi, trenutak kada pobijediš sebe pa uspiješ, prostranstva i ljepote naše zemlje koje imam priliku da doživim, neka su nova dimenzija. Moj dan bez neke aktivnosti je prazan, bez osjećaja potpune ispunjenosti”, kaže.

Govoreći o bogatstvu koje sa sobom nose bh. planine, ali i sva okolna priroda, naš sagovornik ističe da rijeke, jezera i planine obrasle borovom šumom uzimamo zdravo za gotovo.

“Sigurno je da se možemo pohvaliti našim Dinaridima kao jednom o najljepših masiva na svijetu i trebamo vrednovati svaki trenutak proveden u njima”, potcrtava Stambol.

Trail trčanje sve je više zastupljeno među aktivnim sportistima i rekreativcima, a naš sagovornik poručuje da je sretan da Bosna i Hercegovina prati svjetske trendove kada je upitanju scena te discipline i da ljudi vide potencijal koji ona sa sobom nosi.

Na kraju kažimo i to da je bh. ekspedicija na Ararat potvrdila dobar trend u visokogorstvu u našoj zemlji, uz iskazivanje potencijala za dodatni napredak.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.