Karving-Upamti – osnovno!

Karvin pocetni stavVec mogu da zamislim svoje prve zavoje ove zime,  kako bez ikakve zivosti i energije klizim niz padinu po prvi put u novoj  sezoni.

Realnost je uvijek mnogo surovija.Vase skije kao da imaju vlastitu volju kojom se izmicu iz vaseg ticaja na pravac i njegovu promjenu.Krenite konacno pravim putem ove godine, tako sto cete  na samom pocetku sezone da naucite ono sto je  NAJOSNOVNIJE.

Vas osnovni polozaj je presudan za kvalitet  skijanja.

Nije to nuklearna fizika, u pitanju je ravnoteza-balans! Ako je vas stav lezeran  i  gibak,  osjecat cete odlucnost  i spremnost  na brzu reakciju.Zglobovi i koljena vasih nogu, kukovi i kicma bi trebali raditi zajednicki  kako bi  teziste trupa  drzali iznad sredine stopala/skija  i biti spremni  da odgovore  sili koja  pokusava da vas vuce u zavoje.

Karving zavoj

Kontakt sa snijegom….

Vasa kontrola zavisi od dobrog kontakta sa snijegom.Kao kod voznje auta, njegovi amortizeri uticu na  kocenje.Uskladite kretnje kojim  reagujete ispod  koljena  i  nastojte da pravite lagan i izjednacen  pritisak na snijeg.Amortizujte male grbe  i ulegnuca  i ne dozvolite skijama da reaguju  odvajajuci se od podloge.

Tezina na vanjskoj skiji…

Kod svake nesigurnosti, tezinu prebacite na vanjsku/spoljasnju skiju.To je najefikasniji nacin da se napravi zaokret “kristijanija”, sa korektnim odklonom trupa .Da napravite zavoj ulijevo, na desnoj skiji je da ponese tezinu tijela i obrnuto.Promjenu pravca cinite intuitivno, ali ucinite pri tome ono sto je osnovno.

Na kraju, pocetak sezone je krajnje vrijeme da provjerite u kakvom vam je stanju oprema.Obavezno dajte skije  u servis da  vam ih pripreme za nastupajucu skijasku sezonu.U suprotnom ce one biti u sve losijem stanju kako sezona odmice.Zapocnite sezonu cineci ono sto je OSNOVNO i osjecat cete pozitivne efekte sve do njenog kraja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.